Górcső alá kerülnek a férfiak is az Ezer Székely Leány Napján

A megszokott programpontok mellett idén néhány meglepetést is tartogat a szombaton megrendezésre kerülő Ezer Székely Leány Napja: első ízben kerülnek górcső alá a férfiak. 

Az idei találkozó házigazdája Csíkrákos, szervezői Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány, társszervezői Hargita Megye Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa és a Székelyföldi Kézművesek Egyesülete.

Elkészült a találkozó programja és az esketőszékek, amelyeket annak a településnek ajándékoznak, amelyről a legtöbben érkeznek népviseletben – ismertette Antal Attila. Idén is lesz a tavaly nagy népszerűségnek örvendő regisztrációs kártya, amelyet önkéntesek osztanak ki. Eddig szervezetten körülbelül 1400-an jelentkeztek a rendezvényre, ezenkívül magánemberként is mindenkit szeretettel várnak – tette hozzá az alpolgármester.

A program az előző évekhez hasonlóan gyülekezéssel kezdődik Csíkszereda bejáratainál, 9.30-tól hangzanak el a köszöntők a Szabadság téren, majd a közös tánc után vonulnak a jelenlevők Csíksomlyóra. A kegytemplomban 11 órától Urbán Erik atya celebrálja az ünnepi szentmisét. A Nyeregben 13 órakor köszöntik a jelenlevőket, aztán elkezdődik a néptánccsoportok fellépése. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes 15 órától adja elő gálaműsorát, a János vitézt. A darab végén, a Tündérországban játszódó táncba meghívnak minden jelenlevőt. Ezt a közös tánc és a közös fotó elkészítése követi, majd folytatódik a hagyományőrző néptánccsoportok fellépése – mondta András Mihály. Mint beszámolt, arra törekednek, hogy családos rendezvény legyen a találkozó, ezért sátrakat állítanak fel, ahol pedagógusok tartanak foglalkozásokat a gyerekeknek. A rendezvény ideje alatt most is lesz kézműves-kiállítás és -vásár, eddig körülbelül 60 kiállító jelezte részvételi szándékát. De felállítanak egy népviseletet bemutató és varrósátrat is, utóbbinál az érdeklődők ki is próbálhatják ezt a tevékenységet. Továbbá az idei esemény újdonsága, hogy a népviseleti mustrán a férfiak viseletét is díjazzák.

Császár Attila, Csíkrákos elöljárója úgy fogalmazott, megtiszteltetés, hogy idén ők a házigazdák. A községben két aktív tánccsoport is működik, mondta, így szakmailag is kihívásnak érzik, hogy házigazdaként megfeleljenek a rendezvény követelményeinek. Füleki Zoltán hozzáfűzte, hogy bővül a találkozó kínálata, mostanra átlépte a Csíki-medence határait. Lőrincz Mária köszönetét fejezte ki minden támogatónak.

A szervezők ismertették: szombaton forgalomkorlátozásra lehet számítani Csíkszeredában a reggeli órákban a Temesvári sugárúton és a Sadoveanu utcában, valamint a nap folyamán a Nyeregbe nem lehet majd autóval felmenni.

 

Kimaradt?