CinePOLSKA: négy lengyel film nézhető ingyenesen a TIFF online platformján

Agnieszka Holland Ezüst Medve-díjas lengyel rendező Sarlatán című cseh nyelvű filmje is szerepel a CinePOLSKA online lengyel filmfesztivál kínálatában. Az alkotás Csehország nevezése a legjobb nemzetközi egészestés film kategóriájában.

A fesztivál 16. kiadása a hagyománynak megfelelően fesztiválokon díjazott friss lengyel filmeket hoz el Romániába, és idén a járványhelyzet miatt online kerül rá sor a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) online platformján október 16. és 22. között. Négy filmet mutatnak be, ezeket hét napig ingyenesen meg lehet nézni, még felhasználó létrehozása sem szükséges hozzá a TIFF Unlimiteden. A filmek román és angol felirattal láthatóak.A Sarlatán Jan Mikolášek, alias Znachor hírs cseh gyógyítóról szól, aki a 19. század végén született és több mint 60 éves pályafutása alatt művészeket, üzletembereket, politikusokat, de szegényeket is kezelt. A kommunizmus alatt a rendszer ellenségének tekintették, azonban amíg Antonín Zápotocký miniszterelnök élt, védelmet élvezett, ugyanis megmentette az elöljáró lábát az amputációtól.

Látható lesz a Mieczysław Kosz jazz-zongoristáról, zeneszerzőről szóló Ikarosz. Mietek Kosz legendája című film is, amelyben Maciej Pieprzyca rendező nem kronológiai sorrendben mutatja be a szegény családból származó, fiatalon megvakuló, majd önerejéből híres zongoristává váló figurát. A főszerepet az egyik legígéretesebb fiatal lengyel színész, Dominik Ogrodnik játssza, a zenét pedig Leszek Możdżer jazz-zongorista adja elő.

Szerepel a programban Bartosz Kruhlik Supernova című rendezői debütje, amelyben egy ismert politikus közúti balesetet okoz, és ezzel három életet veszélybe sodor. A film egy vidéki út kis szakaszán játszódik, ennek ellenére a feszültésget sikerül az utolsó pillanatig fenntartani.

A negyedik játékfilm egy dokumentumfilm-rendező, Małgorzata Imielska fikciós debütje. A Wszystko dla mojej matki (Kb. Mindent anyámért) egy lány-javítóintézetben játszódik, a főhős (Zofia Domalik) egyetlen vágya pedig megtalálni az anyját és az otthont, amiben sosem volt része. A történetén keresztül a film a kortárs Lengyelország idealizált, elrugaszkodott, közösségi mediában sugallt családképéről is szól.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?