Mesés állatfajták Székelyföldön – György Attila könyvbemutatóján jártunk

Kötetlen hangulatban, sok humorral és nevetéssel mutatták be Csíkszeredában György Attila Bestiarium Sicolorum – Transzilvállatok című kötetét szerdán. Az első alkalommal hat évvel ezelőtt kiadott kötetet most új köntösben, Csillag István illusztrációival vehetik kezükbe a székely humor kedvelői.

A kötet ajánlója szerint csak a naiv Székelyföldre látogató turisták gondolják azt, hogy e mesés tájon a medve a legfélelmetesebb szörnyeteg. A valóban félelmetes nagyvadon kívül – legalább – 28 féle „ádáz bestia” leselkedik az idetévedő védtelen idegenre. E bestiák tudományos igénnyel megfogalmazott, sajátos székely humorral átszőtt leírását kapja az olvasó, ha kézbe veszi György Attila, József Attila díjas író kötetét.

A könyvet bemutató Muszka Sándortól nem csak azt tudtuk meg, hogy a kötetből kimaradt jó néhány még ismert és le nem írt állatfaj, de az is kiderült, hogy Csíkországban bizony semmi jót nem jelent, ha valaki „Kicsi barátom” megszólítással öleli át nyakunkat. Az ezernyi veszélyt rejtegető székelyföldi tájon bizony az őshonos lakosság számára sem egyszerű a mindennapok megélése. A férfiak például állandó küzdelmet folytatnak a méltán híres-nevezetes székely fehérnépekkel, de utóbbiaknak sincs könnyű dolguk a székely mintaférjjel, ami talán csak a legendáriumokban létezik.

A bemutatón közreműködtek a Csíki Játékszín színművészei, Zsigmond Éva Beáta és Kozma Attila, akik részleteket olvastak fel a könyvből.

Mi is az a bestiárium? A középkor egyik fontos műfaja volt a különböző állatok, növények, sőt sziklák leírását tartalmazó bestiárium vagyis állatkönyv. A bestiáriumban megtalálhatjuk a hétköznapi állatokat, mint kutya, macska, hangya, együtt a vadállatokkal, mint medve, róka, bagoly, denevér és a kitalált (akkoriban azonban létezőnek vélt) állatokkal, mint a leucrota, sárkány vagy a yale.

Kapcsolódók

Kimaradt?