Mimesis: a generációk óta öröklődő családi mintákra reflektálnak a kolozsvári művészek

Palimpszeszt címmel szervezik meg Kolozsváron a VII. Mimesis Kortárs Vizuális Művészeti Fesztivált, a felkért alkotók a generációról generációra észrevétlenül átörökített viselkedési mintákra reflektálnak.

Az Origo Kulturális Egyesület a Kolozsvári Magyar Napok keretében, hétfőn délután négy órakor nyitja meg a Kolozsvári Művészeti Múzeumban hagyományos kiállítását, amelyen 27 alkotó munkája szerepel.„Mindannyiunknak vannak családi történeteink, amelyek generációról generációra öröklődnek egy-egy családtagról, akinek a példája követhető, követendő minta mindenki számára. Ezzel párhuzamosan, minden családban ott vannak azok a történetek, titkok, amelyekről mindenki tud, de senki nem beszél, vagy amelyeket csak egy-két ember tud, és igyekszik magával vinni a sírba. Továbbá, mindannyiunk életében van egy (vagy több) pont, amikor azt mondjuk: én nem leszek olyan mint anyám, apám, nagyszüleim vagy bárki a felmenőim közül. Én majd mindent másként csinálok. Ennek ellenére, ha elkezdjük vizsgálni bizonyos helyzetekre adott válaszreakcióinkat, kiderül: ugyanúgy, vagy nagyon hasonló módon viselkedünk, mint elődeink” – olvasható a kiállítás leírásában.A Mimesis Kortárs Vizuális Művészeti Fesztivál szervezői szerint a kiállítás azt a kérdéskört vizsgálja, hogy hogyan működnek ezek a generációkon átívelő minták, hogyan adódnak tovább, hogyan illesztjük őket mindennapi életünkbe, lehet-e, és ha igen, hogyan kell változtatni rajtuk, illetve lehet-e az alkotói folyamat, vagy a kész alkotás egy-egy ilyen minta feloldása, kivetítése.

Meghívottak:
Zakariás Ágota művészettörténész, Iakob Attila történész / istoric), Szántai János (író / scriitor)
Alkotók:
Alexandra Mocan, Alexandru Muraru, Bába István, Bob József, Burka István, Czimbalmos Anett, Daradics Árpád, Darvay Tünde, Dorel Găină, Ferenczy Botond, Florin Gherasim, Irsai László Zsolt, Inia Șerban, Kalló Angéla, Lőrincz Gyula, Lucian Székely-Rafan, Makkai András, Makkai Bence, Mátyás László, Mădălina Surducan, Mihai Nuțu, Mira Marincaș, Peter Felix, Sipos Sándor, Szabó András, Szentes Zágon, Vlad Șerban
Felolvasnak: Kali Ágnes, Ovio Olaru, Florentin Popa, Selyem Zsuzsa
Zenélnek: BHF Trio – Oana-Maria Floricioiu (ének), Hollandus József (nagybőgő, gitár), Szentkuti Farkas (dob)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?