Conti-mentális kiállítások a Kolozsvári Magyar Napok mélységeiben

Eljött az az augusztus is, amikor nem nyílhatnak meg a New York szálló vagy „Conti” kapui, még a Kolozsvári Magyar Napok kedvéért sem.

A tavaly októberi Colectiv-tragédia új korszakot nyitott a nagy tömegek befogadására képes épületek működtetésének módszertanában. Megfelelő tűzvédelmi infrastruktúra és elegendő számú vészkijárat hiányában nem lehet többé a New York szállóban megszervezni a Mimesis kortárs művészeti fesztivált, amely évek óta már a Kolozsvári Magyar Napok része – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Márkos Tünde, az Origo Egyesület elnöke.  

Gergely Balázs, a kolozsvári magyarok legnagyobb rendezvénysorozatának főszervezője elmondta: a Mimesis helyszíne immár a Szépművészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palota pincetermeibe költözik át. Nemcsak a vizuális művészetekben lehet majd elmélyülni (szó szerint) a főtéri palota alagsorában: itt lesz a KMN chill-zónája (pihenőhelye) is, ahol majd kávézni, sörözni is lehet.

Dorel Găină vizuális művész arról beszélt: az idei Mimesis fesztivál központi fogalma a „Conti-Mentális” kifejezés, amely utal a Conti szálló emlékére, de kontinensünk valóságára, a kultúrák egymásra hatására és olykor ütközésére is.

Míg a Contiba, azaz a New Yorkba 52 művész tárlata számára jutott hely, a Mimesisen most „csak” 28-an fognak kiállítani. A Bánffy-palota azonban további értékes gyűjteményeket mutat be a KMN égisze alatt, például a leggazdagabb anyagot Markó Károly romantikus festőnek és követőinek munkáiból. A kiállítások részletes programja itt tanulmányozható.

Az Insomnia Kávéház is több művészeti esemény helyszínéül szolgál a Magyar Napok alatt, lesz itt interaktív bábelőadás, duett-est Cseh Tamás és Turcsányi Sándor dalaival, valamint egy „halál torkából” visszatért képzőművész, Losonczi Béla festészeti kiállítása.

A Mimesis fesztivál augusztus 15-én, hétfőn délután 4-kor startol a Bánffy-palotában.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?