Kolozsvári Magyar Napok: olimpiai udvar és Puskás-kiállítás

​Tekintettel arra, hogy a 7. Kolozsvári Magyar Napok egybe esik a riói olimpiai játékokkal, a szervezők lehetőséget teremtenek a közös szurkolásra. A KMN – Magyar Olimpiai Udvar augusztus 5-én a Szentegyház utca (Iuliu Maniu) 4. szám alatt nyílik meg.

Az elmúlt évtizedek olimpiai bajnokainak képeivel berendezett Magyar Olimpiai Udvar déli 12 órától hajnalig kávézóként, sörözőként, és nem utolsó sorban szakmai beszélgetéseknek helyet biztosító találkozóhelyként várja a sport szerelmeseit. A helyszín kialakításában az MTVA, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és a Puskás Intézet partnere a Kincses Kolozsvár Egyesületnek.

A Magyar Olimpiai Udvar ünnepélyes megnyitóját pénteken tartják három egymást követő esemény keretében:

18 órától Puskás, a leghíresebb magyar címmel nyílik kiállítás Puskás Ferenc mérhetetlenül gazdag pályafutásának tárgyi emlékeit az örökösök jóvoltából a felcsúti Puskás Akadémián működő tudományos központ és múzeum, a Puskás Intézet kezeli, s a gyűjtemény különleges, részben Spanyolországból hazahozott darabjait most először láthatja majd az erdélyi közönség. Sok más egyéb érdekesség mellett itt lesz Puskás Ferenc olimpiai aranyérme, világbajnoki ezüstérme, a Real Madriddal nyert BEK-serlegek, gólkirályi trófeák, az első Világkupa-serleg Puskásnak készített példánya, a Real Madrid játékosaként viselt 10-es számú égszínkék dressze (amelyet a Real Madrid Alapítvány adott kölcsön), és a Puskás Nemzetközi Futball Alapítványnak köszönhetően a mindenkori Aranylabda-gálán az Év góljáért járó FIFA Puskás-díj Puskás Ferencnének készíttetett példánya. Az olimpia ideje alatt végig nyitva tartó tárlat kurátora Mravik Gusztáv, a Puskás Intézet igazgatója.

18:30-tól Puskás Ferenc: Száműzetésben a Real Madridnál címmel tartanak előadást A Magyar Olimpiai Udvarban szervezett előadáson Szöllősi György, Puskás Ferenc életrajzírója, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a FourFourTwo futballmagazin főszerkesztője arról beszél, hogy Puskás Ferenc miért kényszerült hazája elhagyására, és hogyan került a kontinens és a világ akkori legjobb csapatához, a Real Madridhoz, melynek gólkirálya lesz. A beszélgetés moderátora: Boros Miklós sportújságíró.

20:10-től levetítik a Puskás Hungary című dokumentumfilmet A futball a huszadik században eljutott a föld legtávolabbi zugába is, és mindenütt kultúraformáló tényezővé vált. Ebben a misszióban számos magyar szakember vett részt, széthordva az egykori Monarchia területéről, az úgynevezett „dunai futballiskola” tanítását. Közülük is a legismertebb Puskás Ferenc, a labdarúgás történetének egyik legnagyobb egyénisége, aki játékosként a magyar válogatott, a legendás Aranycsapat kapitányaként, majd az emigrációban a világhírű Real Madrid 10-eseként is a világ egyik legjobbjaként, 25 éven át kápráztatta el a világot. Ő volt a futball egyik első televíziós világsztárja, aki edzőként minden kontinensen újabb híveket szerzett a futballnak és Magyarországnak, fantasztikus tudásával és egyedülállóan kedves, nagylelkű, vidám egyéniségével. Erről szól az Almási Tamás által 2009-ben rendezett Puskás Hungary című dokumentumfilm, mely Hollósi G. Zsuzsanna és Varga G. Gábor producerek közreműködésével készült.

A Magyar Olimpiai Udvarban a FilmPlus engedélyével lesz látható, ugyanakkor DVD-n is megvásárolható lesz a helyszínen. A Magyar Olimpiai Udvarban, a Puskás-kiállítás helyszínén a sportlegenda életét és híres mérkőzéseit bemutató könyvek, DVD-k, korabeli hasonmás futballmezek, retro labdák, egyéb hivatalos Puskás ajándéktárgyak is megvásárolhatók lesznek. Az olimpiai játékok és a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt déli 12-től hajnalig szeretettel vár mindenkit a Magyar Olimpiai Udvar, melynek további programjáról az esemény honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?