Kolozsvári Magyar Napok: a magyar zenei élet legnagyobbjai a kincses városban

A hetedik Kolozsvári Magyar Napok zenei nagyszínpadán a magyar könnyűzene legismertebb alakjai lépnek fel, hogy az évről-évre a Főtérre sereglő érdeklődőkkel együtt ünnepeljék a 700 éves kincses várost.

Augusztus 16-tól teljes gőzzel üzemel a Főtéren felállított nagyszínpad. Elsőként a kolozsvári Knock Out csap a húrok közé, mely ízig-vérig erdélyi rockzenéjének köszönhetően igen hamar az országrész egyik legismertebb bandájává nőtte ki magát.

 

Őket követi a Nagy Feró és a Beatrice, amely egyébként tavaly nyáron a legtöbbet koncertező zenekar volt Magyarországon és a határon túl.

 

Aaugusztus 17-én ismét erdélyi zenészekkel találkozhatunk: a Bagossy Brothers Company lép színpadra. A 2013 májusában alakult zenekar rövid idő leforgása alatt lett Erdély egyik legismertebb és legnépszerűbb fiúbandája, azóta pedig a hazai és magyarországi fesztiválok rendszeres fellépőivé váltak.

A Budapest Bár és meghívottaik első alkalommal lépnek fel a Kolozsvári Magyar Napokon, szintén augusztus 17-én. A Farkas Róbert alapította zenekar régi klasszikusok feldolgozásával, és az autentikus cigányzene újragondolásával vált ismertté és a minőségi magyar zene egyik kiemelkedő képviselőjévé. Ezen az estén a zenekarral régi kedvencek lépnek fel – például Szűcs Krisztián a Heaven Street Sevenből, Mező Misi a Magna Cum Laude zenekarból, Frenk (azaz Torma Gábor) pedig a Hiperkarmából lehet ismerős.

 

Augusztus 18-án zajlik a Szent István-napi Néptáncgála, amit a Zenevonat Szuperprodukcióra kerül sor az LGT sztárjaival. A műsorban három eredeti LGT-tag (Somló Tamás, Karácsony János és Solti János), valamint a fiatal generáció egyik méltó képviselője, Heincz Gábor Biga gitáros-énekes, a legismertebb LGT-számokat játssza az Abrakazabra zenekar kíséretével.

A 700 éves Kolozsvárt ünnepelhetik a Főtéren 19-én, pénteken. Az este kilenctől kezdődő gálaműsor után a Hunyadi László című operát mutatják be a nagyszínpadon, majd 23.00 órától a Szent Mihály templom falára látványos vetítés látható.

Nemzeti ünnepünkön – augusztus 20-án  – a magyar könnyűzene talán legismertebb előadója, a számos zenei stílusban megmutatkozó, és a kifogástalan hangzásvilágáról ismert Ákos lép színpadra. Együttesével kilenc magyar és egy angol, szólistaként pedig tizennyolc magyar és hat angol nyelvű albumot készített. A magyar nyelvű kiadványai többsége aranylemez lett, de több platina is van köztük.

A Kolozsvári Magyar Napok záró-gálája vasárnap lesz, ezt az Omega fellépése követi. A zenekar fellépéseire már a ’70-es évek óta jellemző volt a különleges látványvilág, a ’90-es évek hatalmas stadionkoncertjei után pedig az elmúlt évtizedben előtérbe kerültek azok a városi rendezvények, amelyeken az Omega-koncert valóságos népünnepéllyé vált. Kolozsváron egyébként először lép fel az Omega. 

A Kolozsvári Magyar Napok zenei kínálata nem merül ki csak a főtéri koncertprogramban, a Farkas és a Fogoly utcákban szintén külön színpadok működnek majd.

 

Ákos Bagossy Brothers Company Nagy Feró és a Beatrice Budapest Bar Omega Zenevonat

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?