110 éves a sztánai farsang: háromnapos mulatsággal ünnepelnek idén is

Összeállt az idei sztánai farsang programja, ismertette lapunkkal Papp Hunor, sztánai református lelkész. Mint elmondta, idén 110 éve tartottak először farsangi mulatságot a Szilágy megyei faluban, ennek folytatásaként pedig a falu ismét farsangot szervez, február 2.-a és 4.-e között. Az ünnepség péntek este kezdődik a sztánai fiatalok színdarabjával, és vasárnap délelőtt ér véget, a mostanra már hagyományossá vált istentisztelettel. 

Sztána, Kalotaszeg egyik legismertebb települése, mára nem csak Kós Károly nevével és a Varjúvárral kötődik össze elválaszthatatlanul, hanem a sztánai farsangéval is, hiszen 1914-ben olyan farsangi bált szerveztek a faluban, ahová Kós Károly vendégeként még Móricz Zsigmond is elment, és Nem élhetek muzsikaszó nélkül című regényéhez is onnan merített ihletet.

Sztánai farsang néhány évvel ezelőtt | Fotó forrása: Sztánai farsang Facebook-oldala

Kós Károly Találkozásaim Móricz Zsigával című írásában így idézte fel a történéseket: „1914-ben nemcsak a világháború tört ki, hanem abban az esztendőben volt a sztánai református bál is. Nem kicsi dolog ez, mert háború volt még, és lesz még, de sztánai református bál soha azelőtt nem volt, és úgy látszik, hamarosan nem is lesz”. Bár az első világháború véget vetett a hagyománynak egy időre, de a kétezres években egy lelkes szervezőcsapat elkezdte annak újjáélesztését, így 2001-ben már megszervezték újból az „első” bált Sztánán, azóta pedig minden évben igyekeznek ezt a hagyományt tartani, a sztánai farsangra pedig évről évre egyre többen kíváncsiak határon innen és túl.

Színdarabok, koncert és reggelig tartó táncház várja az érdeklődőket

Papp Hunor református lelkész már a kezdetek óta benne vannak a farsangi mulatság szervezőcsapatában, és szervezőtársaival évről évre igyekeznek minél minőségibb programkínálattal előállni. Mint a lelkész elmesélte, remélik, hogy idén is be tudják vonni a Kós családot a mulatságba, ahogy az lenni szokott. A program kapcsán elmondta: péntek este hét-fél nyolckor kezdődik a farsang megnyitója, ahol sztánai fiatalok egy rövid színdarabot adnak majd elő, ugyanakkor meghívták a zsoboki általános iskolásokat egy fellépésre, hogy vonják be a környéküket is, mindezt pedig valószínűleg nótaest követi.

A három produkciót követően a Tokos zenekar a Debrecen Népi Táncegyüttes közreműködésével lép fel, majd reggelig tartó táncház következik. „Ebben gondolkodunk, ez van jelenleg programon, de még lehetnek apró változtatások. Idén két szempontból szegényesebb a kínálat, anyagi támogatás hiánya miatt és nem volt annyira meghirdetve a farsang, mint más esztendőben, amikor például édesapám is besegített, és nagyon sok magyarországi vendég érkezett” – tette hozzá.

Idén is elkészítik Farsang Józsi bábot

A szombat délelőtti program kapcsán kiemelte, a nap a hagyományos túrával kezdődik, ahol a résztvevők ellátogathatnak a Varjúvárhoz és a Szentimrei-villához, és Szabó Zsolt irodalomtörténésztől tudhatnak meg többet az épületről és a Kós családról. Délután tánctanítás lesz a Debreceni Népi Táncegyüttes oktatóival, illetve elkészítik Farsang Józsi bábot, akit a központban helyeznek el, és majd este, a gyerekek farsanggal kapcsolatos bemutatója után és a bál kezdete előtt elégetnek, a zeneszó mellett, amelyet a határon túli Bürkös Zenekar fog biztosítani.

Fotó: Krajnik Nagy Károly Facebook-oldala/Erdélyi Péter

Szombat este két helyszínen zajlik a mulatság, a kultúrházban lesz a bál, és a Somvirág Közösségi Házban, az eredeti színhelyén – úgy, ahogy az összes elmúlt farsangkor – lesz a táncház, a Bürkös zenekarral, reggelig tartó tánccal. Végül a vasárnapi istentisztelettel záródik a háromnapos télbúcsúztató mulatság.

Papp Hunor kiemelte, most is, mint minden évben, van egy célja a farsangnak: az összegyűlt végső adományokat mindenképpen a helyi közösség fejlesztésére költik majd el. "A közösségünk számára a farsang egy feledhetetlen esemény, amely megmozgatja a faluban itt lakó, vagy haza járó apraja-nagyját. Egy érték, ami ránk lett bízva, és rajtunk múlik, hogyan őrizzük meg" – tette hozzá. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?