Szászrégeni csapat az Örökségünk Őrei székelyföldi regionális döntőjének nyertese

A Kemény kastély őrei, a szászrégeni Lucian Blaga Technológiai Líceum csapata nyerte az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket országos örökségvédelmi verseny székelyföldi regionális fordulóját és egyben a brüsszeli tanulmányutat. A kolozsvári országos döntőbe a Nyárádszeredai Bocskai István Elméleti Líceum csapata és a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum csapata is továbbjutott, derül ki a vetélkedőt szervező RMDSZ közleményéből.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2012-ben indította útjára az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket elnevezésű programot, amely mára egész Erdélyt lefedő mozgalommá nőtte ki magát, és amelyet ma már európai sikertörténetként, példaértékű programként említenek az Európai Unióban.„Nagy öröm számunkra, hogy idéntől Kovászna megye is bekapcsolódott az első hivatalosan elismert műemlékvédelmi versenybe, megmutatva Székelyföld kincseit, bebizonyítva, hogy értik és tudják, hogy mindnyájunk közös feladata megőrizni és tovább adni azt, amit az erdélyi magyarság teremtett” – idézi a közlemény Hegedüs Csillát, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnökét. 

A csapatokat köszöntötte Fejér László szenátor, Tamás Sándor, Kovászna megye tanácselnöke, Csép Andrea Éva képviselő és Kiss Imre főtanfelügyelő is, Novák Zoltán Csaba üzenetét pedig munkatársa tolmácsolta. 

 „Ha fellapozzuk a kommunizmus történelemkönyvét sajnos olyanokra is bukkanhatunk, mint falurombolás, szobrok, történelmi relikviák tönkretétele, megsemmisítése. Ezeknek a borzalmaknak mi még élő tanúi voltunk, a fiatalok azonban már csak történelem órák tananyagaiból ismerhetik meg ezeket. A szocialista rendszer ezen cselekedeteit jórészt túlélte épített örökségünk, de a felelősség ránk, a fiatalokra és a jövő nemzedékére hárul. Örökségünket meg kell őriznünk, majd tovább kell adnuk. Jó látni, hogy Kézdivásárhelyen is egyre többen igyekeznek a főtér épületeit felújítani, visszaadni azok régi ragyogását” – nyilatkozta Fejér László szenátor.

„Kovászna megye a kúriák földje, a borvizek országa, olyan épített örökség és természeti kincs birtokosai vagyunk, amely párját ritkítja. Örömmel tapasztaljuk, hogy a fiatalok ráéreztek ennek az ízére, a maguk módján ismerkednek meg műemlékeinkkel, fedezik fel az örökségvédelem szépségét, felelősséggel viszonyulnak kulturális értékeinkhez. Itt, a céhes városban különösen van, amire büszkék legyünk az épített örökség terén, de ismerjük azt is el, hogy bőven van feladat és tennivaló is. Ezek a fiatalok példát mutatnak, tanulhatnánk tőlük” – fogalmazott Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke, aki gratulált a háromszéki diákoknak, hogy idéntől csatlakoztak az Örökségünk Őrei mozgalomhoz.

„Ez a vetélkedő mindenki számára nyereség. Első sorban a fiatalok számára, akik nemcsak történeti tudással gazdagodtak, hanem tapasztalatokat szereztek arról, hogy miként lehet egy kulturális örökségről gondoskodni. Ugyanakkor a magyar közösség is gyarapodott azáltal, hogy gyermekeink tovább viszik ezen kulturális örökségek értékét és történetét. Újból bebizonyosodott, hogy itthon, Erdélyben sok mindenre lehetünk büszkék, azonban lehetőséget kell teremtenünk arra, hogy a kulturális örökség hasznosítása a fiatalok elképzelései mentén történjenek, csak így fogják magukénak érezni, csak így fognak tenni értük” – mondta el Csép Éva Andrea képviselő a versenyre reflektálva.

A fél éve tartó verseny regionális döntőjén négy csapat szállt versenybe meg az országos döntőbe való továbbjutásért a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban, ahol a szakmai zsűri az eddigi tevékenységüket és az örökbe fogadott épületet bemutató rövid produkciót értékelte.

Döntésük alapján a Székelyföldi regionális döntő nyertese a szászrégeni Lucian Blaga Technológiai Líceum csapata, akik a marosvécsi Kemény-kastélyt fogadták örökbe. Jutalmuk Winkler Gyula parlamenti képviselő által felajánlott brüsszeli tanulmányút. Emellett az országos döntőbe jutott a nyárádszeredai Bocskai István Elméleti Líceum csapata, akik a Nyárádszentlászlói Unitárius Templomot mutatták be és a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum diákjai, kiknek védence a Minorita Rendház. A döntőn részt vett még a Nagy Mózes Elméleti Líceum Székely Katonanevelde épületét örökbe fogadó csapata is.

A három regionális döntő nyertesei április 7-én találkoznak Kolozsváron, a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban szervezett döntőn.

Kapcsolódók

Kimaradt?