Kolozsvári csapat nyerte az Örökségünk Őrei vetélkedő észak-erdélyi regionális döntőjét

A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium csapata nyerte az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket országos örökségvédelmi verseny észak-erdélyi regionális fordulóját és egyben a brüsszeli kirándulást. A kolozsvári országos döntőbe a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium és a Nagyváradi Művészeti Líceum csapata is továbbjutott, derül ki a versenyt szervező RMDSZ hírleveléből. 

„Az Örökségünk Őrei mozgalom olyan generációt nevel, amely fontosnak tartja épített örökségünk megbecsülését, és amely nem csak nyilatkozatokban, hanem tettekben is hozzájárul annak védelméhez. Ezekben a diákokban ügyes, bátor, talpraesett partnerekre leltünk, akik bebizonyították, hogy tisztában vannak azzal, hogy közös feladatunk megőrizni és tovább adni azt, amit az erdélyi magyarság teremtett, és akik megmutatták, hogy van mire büszkék lennünk” – mondta el Hegedüs Csilla.A résztvevőket Kereskényi Gábor polgármester, Pataki Csaba megyei tanácselnök, Turos Lóránd szenátor, Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke és Kallós Zoltán főtanfelügyelő-helyettes köszöntötte. A rendezvényen jelen volt ugyanakkor Magyar Lóránd-Bálint parlamenti képviselő is.

A fél éve tartó verseny regionális döntőjén öt csapat méretkezett meg az országos döntőbe való továbbjutásért a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmóniában, ahol egy rövid produkció során mutatták be védencüket a nagyközönség és a szakmai zsűri előtt.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2012-ben indította útjára az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket elnevezésű programot, amely nagyon hamar egész Erdélyt lefedő mozgalommá nőtte ki magát, és amelyet európai sikertörténetként, példaértékű programként említenek az Európai Unióban. A 2018-2019-es tanévtől kezdődően pedig Románia első hivatalosan elismert műemlékvédelmi versenye lett, amely az idei tanévben rekordot döntött, hiszen 8 megyéből több mint 600 fiatal csatlakozott a versenyhez.

Az észak-erdélyi regionális döntő nyertese, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium csapata a kolozsvári Ferences Kolostort fogadta örökbe. Jutalmuk egy brüsszeli tanulmányút, amelyet Winkler Gyula parlamenti képviselő ajánlott fel. Emellett az országos döntőbe jutott a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium csapata, ők a szatmárnémeti zsinagógát vették védelmük alá, és a Nagyváradi Művészeti Líceum csapata is, akik a Rimanóczy Szálló és Gőzfürdő egykori épületét fogadták örökbe. A döntőn részt vett még a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum, akik a Kalazanci Szent József Római Katolikus Templomot fogadták örökbe, és a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum csapata, akik folytatták tavaly elkezdett tevékenységüket a szentbenedeki Kornis-kastély körül.

 

A három regionális döntő nyertesei április 7-én méretkeznek meg az országos díjért, Kolozsváron, a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?