A szatmári Várdomb utcai zsinagóga őrei: „kattant a zár... lenyűgöző látvány tárult elénk”

Szatmárnémetiben egykor 28 zsinagóga és imaház működött, ezek közül ma kettő áll, az egyiket, a 19. század végén épült Várdomb utcai zsinagógát fogadta örökbe a Kölcsey Ferenc Főgimnázium csapata az Örökségünk Őrei vetélkedőben. Villáminterjúban kérdeztük őket a tapasztalataikról.

Miért különleges a Várdomb utcai zsinagóga?

Talán egészen idáig nem volt semmilyen kötődésünk a Várdomb utcai zsinagógához, az épület azonban mindig is magával ragadott minket. Mi, szatmáriak hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy milyen érték van városunkban, melyet nem csak a zsidók, de mindenki magáénak érezhet. Nagyon sokan közülünk a verseny kapcsán jártak először bent az épületben, beleértve a két tanárnőnket is. Mindannyian egyfajta izgatottságot éreztünk, s amikor kattant a zár... csodálatos és lenyűgöző látvány tárult elénk: hatalmas tér, számunkra szokatlan templomszerkezet, gyönyörű kazettás mennyezet.

 
A nemrég a tanügyminisztérium országos versenynaptárába felvett Örökségünk Őrei műemlékvédelmi vetélkedőbe a 2018-2019-es tanévben több mint 600 fiatal kapcsolódott be 13 megyéből. A Maszol sorozatban közli a regionális döntőkbe került csapatok rövid beszámolóit.

Mi volt a legizgalmasabb információ, amit megtudtatok róla azóta, hogy elkezdődött a vetélkedő?

A verseny megkezdése óta számos információval gazdagodott az egész csapat. Már rögtön a bejáratnál rácsodálkozhattunk a mezuzára, ami az ajtófélfán elhelyezett díszes doboz, benne egy imaszöveggel. Az épületben eltöltött délután alatt megtudtuk, hogy a zsidók megváltották helyeiket a zsinagógában, ezért vannak számozva az ott található padok. Ezekben a padokban tartották az imaszíjakat, a teffilint, az imasálat és az imakönyveket. Arról is értesültünk, hogy az istentiszteletek, imák alkalmával csak a férfiak foglaltak helyet a padokban, míg a nők a karzaton álltak. Elképzelhettük, hogy a bimán miként hangozhattak el Mandelbaum Farkas rabbi dörgedelmei és intő szavai. Bekukkanthattunk a Szentek Szentjét elrejtő díszes lepel mögé is.Több programot is szerveztetek a vetélkedő alatt, melyiket éreztétek a legnagyobb megvalósításnak, legsikeresebbnek?

Legjelentősebb programnak talán az utolsó rendezvényünket mondanánk, a jótékonysági délutánt, ahol a középpontba a slam poetry került, ugyanis a kolozsvári Nest-slam poetry csapat vezetett be minket a modern versek világába. Emellett az érdeklődők megtekinthették Gönczy Tamás „Megtörtént, de soha többet!” című fénykép-kiállítását, Muhi Sándor képeit a zsinagógáról, illetve Süveg Szandra, kölcseys diák rajzait. A jótékonysági délutánon összegyűlt pénzt a zsinagóga felújítására adományoztuk.

A Várdomb utcai zsinagóga őrei Facebook-oldalukon is rendszeresen beszámolnak tevékenységükről.

Kapcsolódók

Kimaradt?