Szatmár megye is csatlakozik az Örökségünk Őrei vetélkedőhöz

Szatmár megyével együtt a 2018-2019-es tanévben  már tíz megyében szervezik meg az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket! vetélkedőt közölte az RMDSZ. Október 15-ig várják a jelentkezőket.

„Akkor van jövőnk Erdélyben, ha a fiatalok hisznek abban, hogy az övék itt a tér. Bíznunk kell bennük, segítenünk kell nekik, hogy megmutathassák: ismerik értékeinket és felelősséget vállalnak értük. A 2012-ben útnak indított örökségvédelmi programunknak az a különlegessége, hogy maguk, a fiatalok alakítják saját ötleteik alapján. Öt év alatt olyan mozgalommá tették az Örökségünk Őreit, amelyet ma már európai sikertörténetként emlegetnek” – mondta Hegedüs Csilla, kultúráért felelős ügyvezető alelnök, a program ötletgazdája.A program keretében a diákoknak ki kell választaniuk egy-egy műemléket, és fel kell fedezniük, illetve másoknak is meg kell mutatniuk azokat az értékeket, történeteket, különleges eseményeket, amelyek egyedivé teszik azt.

Az idei évad újdonságai közé tartozik, hogy a kulturális főosztály felterjesztette a vetélkedőt a tanügyminisztérium országos versenynaptárába, így az Örökségünk Őrei országos vetélkedővé válhat. Az évad végén az iskolai, városi, megyei és regionális megmérettetések után országos döntőt is szerveznek a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégiumban 2019 áprilisában.

Az új kiírás három nyertes csapata – az eddigi évekhez hasonlóan – Winkler Gyula EP-képviselő meghívására 2019. április 8-10. között Brüsszeli tanulmányútra mehet. A versenyben nemcsak a diákok vehetnek részt, hanem bevonhatnak szakembereket, diáktársakat, szülőket, barátokat egyaránt. „Az Örökségünk Őrei mozgalom egy olyan generációt nevel, amelynek igénye a magyar épített örökség megbecsülése, amely nemcsak nyilatkozatokban, hanem tettekkel is hozzájárul ahhoz, hogy jövőnk legyen itthon, Erdélyben” – szögezte le Hegedüs Csilla.

Az érdeklődők további információkat itt találnak, a verseny szabályzata itt elérhető.

Kapcsolódók

Kimaradt?