Kölcsey-termet avattak az Arad Megyei Könyvtárban

A téka egyik olvasótermét nevezték el a 19. században alapított Kölcsey Egyesületről, amely a város közművelődését szervezte hajdanán, ma meg a magyar kulturális élet egyik kovásza.

A Kölcsey Egyesület rakta le tulajdonképpen - egyebek között - a mai könyvtár alapjait, és ennek mintegy elismerése a névadás az intézmény román vezetősége részéről. Az Arad Megyei Könyvtár igazgatója, Doru Sinaci természetesnek vélte, hogy a román közvélemény is tudomást szerezzen a könyvtáralapító elődökről.„Ez a normalitás. A mai Arad Megyei Könyvtár két kulturális egyesület hozzájárulásával jött létre. Az aradi románok 1863-ban alapított kulturális egyesületéről, az Astráról és az 1881-ben alapított Kölcsey Egyesületről van szó. Ezért magától értetődő volt, hogy az Astra mellett a Kölcsey Egyesületről is elnevezzünk egy termet. A könyvtárban megvannak a Kölcsey-művek, emellett a Kölcsey Egyesület korabeli kiadványai mellett a közelmúltban kiadott könyvek is, amelyekből az egyesület rendszeresen adományoz a könyvtárnak” – nyilatkozta a szerda délutáni eseményen.A Kölcsey Egyesület alelnöke, Fekete Károly elismerésként értékelte, hogy a könyvtár vezetősége kezdeményezte a névadást. „Nagy dolognak tartom, hogy Aradon Kölcsey nevét viselheti a könyvtár egyik olvasóterme. A könyvtáralapítás mellett a kölcsönkönyvtár működtetése volt az egyesület egyik legjelentősebb, a nagyközönség számára közvetlen előnyt jelentő megvalósítása a 19. században. Az ebből származó bevétel az egyesület többi kulturális tevékenységét segítette” – mondta.

Az ünnepségen leleplezték a Himnusz írójának, Kölcsey Ferencnek a szobrát is, amely a Kölcsey-terem egyik éke. A patinázott gipszszobrot Kocsis Rudolf alkotta egy korabeli osztrák festő olajképe alapján. Az aradi művész a klasszicista és a kortárs stílusjegyeket ötvözte.A névadó ünnepségen részt vettek a magyarországi partnerintézmények vezetői is. A Békés Megyei Könyvtár évtizedek óta együttműködik az aradival – mondta Rakonczás Szilvia igazgató, aki szerint a jövőben a könyvcserék, a módszertan, a hagyományos könyvtári tevékenység, illetve az informatikai szolgáltatás terén is tudnak segíteni egymásnak.

Miszler Tamás pécsi könyvtárigazgató a kis példányszámú, nehezen hozzáférhető kiadványok cseréjét nevezte az együttműködés egyik hasznának, mert ezáltal a pécsi kutatók hozzájuthatnak olyan kiadványokhoz, amelyek Arad vagy Erdély helytörténetével foglalkoznak, az aradi magyar könyvtárlátogató közönség pedig a Baranya megyében megjelenő könyveket kaphatja meg. A két könyvtár évente 250 euró értékben cserél könyveket.

Kapcsolódók

Kimaradt?