FRISSÍTVE – Sajtóértesülés: ismét műteni kell Robert Ficót

Robert Fico szlovák miniszterelnököt ismét meg kell műteni – számol be a Pravda című helyi lap. E szerint a szerdán több lövéssel életveszélyesen megsebesített kormányfő még mindig a besztercebányai kórházban van, és a szlovák sajtó szerint nem világos, hogy átszállítják-e Pozsonyba.

Négy lövedék találta el Robert Fico szlovák miniszterelnököt az ellene irányuló merényletben, ezek együtt nagyon súlyos sérülést okoztak neki, és bár az állapotát sikerült stabilizálni, még nincs túl az életveszélyen – közölte Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes csütörtök délután Pozsonyban.Fotó: Robert Fico Facebook-oldala

„Egyelőre sajnos nem lehet kijelenteni, hogy győzelemre állnánk, vagy hogy a kilátások pozitívak lennének, mert a négy lövedék együtt olyan súlyos sérülést okozott, hogy a kormányfő szervezete csak nagyon nehezen tud megbirkózni velük" – fogalmazott Robert Kalinák, akinek szavait a TASR közszolgálati hírügynökség alapján az MTI idézi.

Korábbi sajtójelentések arról számoltak be, hogy a szlovák kormányfőre további műtét vár, a pozsonyi Pravda szerint a csípőízületét kell még megoperálni. Ezzel kapcsolatban Robert Kalinák - aki előreláthatóan ideiglenesen el fogja látni a miniszterelnöki feladatokat – azt mondta: egyelőre nincs ilyen irányú információja, de tekintettel a sérülések súlyosságára, fennáll egy újabb műtéti beavatkozás kockázata.

A rendőrségi nyomozás egyébként egyetlen szálon fut: egy személy által politikai okokból elkövetett cselekmény ügyében nyomoznak. „A gyanúsított nem tagja semmilyen radikális politikai csoportnak. Ő egy magányos farkas” – mondta Matus Sutaj Estok belügyminiszter az Aktuality szerint.

A belügyminiszter megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, miszerint a rendőrség már elindította a bűnügyi eljárást a feltételezett elkövető ellen, akit védett személy előre kitervelt meggyilkolásának kísérletével gyanúsítanak. Ezért a bűncselekményért a vonatkozó szabályozás szerint 25 évig vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

„A bűncselekménynek a nyomozás során csak egy feltételezett motivációja van, a politikai" – jelentette ki Sutaj Estok. Kifejtette: a merénylő indítéka az volt, hogy ellenezte a kormány több döntését, például a különleges ügyészség megszüntetését, Ukrajna katonai segélyezésének leállítását és a szlovák közmédiát érintő átalakításokat, a merénylet elkövetéséhez pedig az államfőválasztás eredménye adta meg neki a végső lökést, mert annak eredményével sem értett egyet.

A belügyminiszter elmondta: a merénylő az utóbbi időszakban számos kormányellenes tüntetésen vett részt, viszont úgy tudják, hogy nem volt tagja semmilyen szélsőséges politikai csoportnak, hanem úgymond „magányos farkasként" követte el tettét.

Az Aktuality című szlovákiai kiadvány főszerkesztője, Peter Bardy szerint a szlovákiai politikusoknak most az a feladatuk, hogy úgy cselekedjenek, hogy a helyzet megnyugodjon az országban, és ne járuljanak hozzá a további eszkalációhoz, véli a The Guardian című lapnak adott interjújában.

„Őszintén hiszem, hogy a politikusok – a kormány és az ellenzék – előkészítik a lépést” – mondta. „Ők azok, akiknek lehetőségük van arra, hogy lecsillapítsák kedélyeket az országban, hogy kiigazítsák retorikájukat, hozzáállásukat a nyilvános eseményekhez, a politikai küzdelemhez és a médiához” – mondta.

A merénylet miatt őrizetbe vett 71 éves lévai férfi személyazonosságát hivatalosan továbbra sem közölték a hatóságok, de a sajtó egyöntetűen Juraj C.-ként azonosítja, és azt írják róla: legálisan tartott fegyvert, mert biztonsági őrként dolgozott, egyébként pedig műkedvelő költő volt és egy irodalmi klubnak a a tagja, amelyet több évig vezetett is.

A belügyminiszter közlése szerint a merénylet miatt őrizetbe vett férfin kívül a rendőrség 32 másik személyt is vizsgál, akik a miniszterelnököt ért támadás után a közösségi médiában helyeselték a merénylet elkövetését.

Időközben a szlovák rendőrség biztonságos helyre szállította a lévai elkövető feleségét, attól tartva, hogy őt is támadás érheti. 

Mint ismert, Robert Fico szlovák miniszterelnököt május 15-én délután támadták meg a Pozsonytól 190 kilométerre fekvő Nyitravásárhelyen (Handlova). A támadó ötször lőtt rá Ficóra. A kormányfőt a besztercebányai kórházba vitték be, ahol mintegy négyórás életmentő műtéten esett át, a támadás gyanúsítottját pedig letartóztatták.

Ficót akkor lőtte le a 71 éves férfi, amikor a kihelyezett kormányülés után a nyitravásárhelyi kulturális központ előtt várakozó emberekhez közeledett. „Robo, gyere ide” – kiabálta a támadó, mielőtt lőtt – számolt be a Pravda című szlovákiai kiadvány.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?