banner_mHDmzQnh_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_wHx3GucY_webbanner_300x250.gif

Robbantásos merénylet történt az afganisztáni NATO-csapatok kivonásának első napján

Csaknem húsz év után az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei hivatalosan megkezdték csapataik kivonását Afganisztánból, miközben a szélsőséges tálibok országszerte fokozzák támadásaikat a kormányerők ellen, írja az MTI.

Bár a csapatok kivonása hivatalosan május 1-jén kezdődött meg, a katonai felszereléseket már hetekkel korábban elkezdték elszállítani az országból.  Számos NATO-tagállam további erőket telepített Afganisztánba, hogy szavatolja a kivonulás biztonságát. Többen attól tartanak, hogy a tálibok támadást intézhetnek a távozó csapatok ellen.

A NATO az Eltökélt Támogatás (Resolute Support) nevű kiképző misszió keretében segítette az afganisztáni biztonsági erőket 2015. január 1-je óta. Az észak-atlanti szövetség mintegy 9600 katonája állomásozik még az ázsiai országban. Az Egyesült Államok 2500, Németország 1300, Olaszország 895, az Egyesült Királyság 750, Törökország pedig 600 fegyveressel van jelen Afganisztánban. A NATO csapatkivonásának bejelentése óta a tálibok fokozták az afgán biztonsági erők elleni támadásaikat. Elemzők szerint a kivonulás újabb polgárháborúba taszíthatja Afganisztánt, illetve lehetővé teheti a 2001-ben elűzött tálibok visszatérését a kormányrúdhoz.

Az afganisztáni újjáépítés amerikai finanszírozását felügyelő washingtoni szervezet (SIGAR) pénteken arról számolt be, hogy harminchét százalékkal megnőtt az idei év első három hónapjában az erőszakcselekmények száma Afganisztánban a tavalyi év ugyanezen időszakához viszonyítva. A jelentés szerint ezért a kabuli kormány ellen harcoló csoportok, elsősorban a szélsőséges tálibok felelősek. Az ENSZ afganisztáni missziója nem sokkal korábban azt közölte, hogy 2020 első három hónapjához képest 29 százalékkal nőtt a civil áldozatok száma.Az afganisztáni merénylet halálos áldozatai | fotó: Agerpres/EPA

Legalább 21 halott, 90 sérült egy robbantásos merényletben

Szombaton máris egy kelet-afganisztáni autós robbantásról számolt be az AFP hírügynökség, amely legalább 21 halálos áldozatot szedett és mintegy 90 személyt megsebesített. Asraf Gháni afgán elnök a táliboknak tulajdonította a merényletet.

A Logar tartomány fővárosában, Pul-e-Alamban történt pokolgépes merénylet egy olyan épületet célzott, amelyben több tízen éltek, köztük iskolások is.

  

19 év alatt 32 ezer romániai katona fordult meg Afganisztánban

A NATO-szövetségesek között Románia is kivonja csapatait Afganisztánból. 2002-ben 405 romániai katona kezdte meg szolgálatát a közel-keleti országban, és a közel két évtized alatt mintegy 32 ezren fordultak meg ott az ország második világháború óta első határon túli katonai akciójában, írja az Agerpres. Afganisztánban 27 román katona esett el.

Az Afganisztánban szolgálatot teljesítő romániai katonák visszahívása kapcsán Nicolae Ciucă védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a román hadsereg 19 évnyi tapasztalatot gyűjtött a világ egyik legnehezebb és legösszetettebb katonai küldetésében. A tárcavezető szerint a hazai katonai alakulat minden feladatát teljesítette és professzionalizmusról, elkötelezettségről, fejlődőképességről, rugalmasságról tett tanúbizonyságot, illetve a lehető legpozitívabban viszonyult az afgán lakossághoz. A romániai katonák egyik fő feladata ugyanis a hatóságok és az afgán népesség támogatása volt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?