banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

A küldetés akkor ér véget, amikor valamennyi romániai katona biztonságban hazaér

A román védelmi minisztérium számára akkor ér véget az afganisztáni küldetés, amikor valamennyi romániai katona biztonságban hazaér - jelentette ki csütörtökön Nicolae Ciucă tárcavezető.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) tartozó tagállamok külügy- és védelmi minisztereinek szerdai ülésén közös nyilatkozatot fogadtak el arról, hogy május 1-jétől elkezdik a NATO-csapatok kivonását Afganisztánból.

„A régióbeli békefolyamat támogatása mellett fontos, hogy szövetségeseinkkel együtt megkülönböztetett figyelmet szenteljünk a kivonuló NATO-csapatok védelmét biztosító intézkedéseknek. A védelmi minisztérium számára az afganisztáni misszió akkor fog véget érni, amikor valamennyi román katona biztonságban hazaér” - fogalmazott a miniszter.

Ciucă leszögezte, az Eltökélt Támogatás (Resolute Support) nevet viselő afganisztáni misszióban több mint 600 katonával részt vevő Románia „a kivonulás menetrendjével kapcsolatos döntésekhez alkalmazkodva fog eljárni”.

Románia 2001-től vesz részt a különféle afganisztáni missziókban, az azóta eltelt 20 évben több tízezer romániai katona tett bizonyságot ott szakmaiságról, lojalitásról, szolidaritásról és áldozatkészségről. Huszonheten közülük életüket vesztették, több mint kétszázan megsérültek - mondta még a miniszter. 

(Címlapképi illusztráció: Pexels)

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?