Nemzeti régiók: Írországban egyik napról a másikra teljesítették a kötelező aláírásszámot

Egyik napról a másikra, gyakorlatilag egy hétvégén túlteljesítette Írország a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés beiktatásához szükséges aláírásszámot, és a lendület a minimálisal előírt kvóta elérése után is tartott – mondta Pesty László, az Írdalá.hu nemzetközi kampányfőnöke, aki szerint ilyen jelenséggel eddig nem találkoztak.

Mint arról szombaton beszámoltunk, a tizedik európai államban, Írországban is összegyűltek a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés sikeréhez szükséges aláírások.

Pesty László – akit Dublinban értünk el telefonon – szerint különleges helyzet alakult ki Írországban. „Eljöttem ide, mert elképesztően jól alakult itt az aláírásgyűjtés. Egyik pillanatról a másikra soha nem látott növekedést produkált pénteken és szombaton az aláírásszám, s ilyen jelenséggel eddig nem találkoztunk. Dolgoztunk influencerekkel, politikai pártokkal, sok mindenkivel az elmúlt bő egy évben, de itt egy egészen speciális szituáció állt elő” – magyarázta.

A budapesti filmrendező elmondta, hogy a dublini magyar nagykövetség tavaly szeptemberben elküldött 30-40 e-mailt politikusoknak, civil és kulturális szervezeteknek, influencereknek, s ebből a sok elektronikus levélből egy „termékeny talajra hullott”.

„Nevezetesen a Conradh na Gaeilge szervezetnél, amelyik egy nagyon tudatos, 132 éve létező ír szervezet, az ír hagyományokat, kultúrát és nyelvet őrzi, és ami ennél fontosabb, hogy 36 ezer Facebook-követője van – folytatta Pesty László. – Ebben a Facebook-csoportban kezdtek el nagyon operatívan dolgozni az ügyön. Nekünk kisebb szerepünk van a sikerben – nyilván a mi tartalmainkat, információinkat használták, de az operatív munkát a nagykövetség kezdeményezésére maga a Conradh na Gaeilge végezte el. Gyakorlatilag másfél nap alatt – ami egy soha nem látott gyorsaság – hozták Írországban a száz százalékot, és ez tegnap délben meghaladta a 145 százalékot is, tehát a százszázalékos eredmény elérését is tartott a növekedés.”

Írország 145% Példátlan összefogást bizonyít Írország, amely ebben a pillanatban érte el a 145%-ot! Köszönjük Conradh...

Közzétette: Írdalá.hu – 2021. március 1., hétfő

Köztudott, hogy a polgári kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb 1 millió uniós polgárnak kell aláírásával támogatnia. A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni az adott országra vonatkozó minimálisan szükséges számú aláírást. A végső határidő tavaly május 7. lett volna, de a koronavírus-járvány és az Európa-szintű korlátozó intézkedések miatt a kezdeményezők a határidő meghosszabbítását kérte fél évvel, amit az Európai Palrament javaslatára az Európai Bizottság jóváhagyott, sőt újabb három-három hónapos hosszabbítást tett lehetővé, de az aláírásgyűjtés időtartama nem haladhatja meg a rajttól számított két évet, vagyis idén május 7-ig be kell fejezni.

A kötelező hét helyett immár tíz uniós tagállamban érték el az aláírások számának alsó küszöbét, tehát a célt úgymond túlteljesítették, de ennek ellenére folytatják a gyűjtést május 7-ig. Izsák Balázs, az SZNT elnöke, az európai kezdeményező bizottság tagja közleményében kifejtette: „Jó lenne, ha a Kárpát-medencéből is gyűlnének aláírások, ezért arra ösztönzünk minden magyart, aki még nem tette meg, írja alá a kezdeményezést. Nagy feladatok várnak nyugati barátainkra, hiszen további aláírásokat gyűjtünk az EU államaiból. A nagy kihívás azonban az, mennyire erősíti meg szövetségünket a két hónapnyi intenzív, együttes munka.”

(Nyitóképen: Pesty László | Forrás: Facebook)

Kapcsolódók

Kimaradt?