Nem találtak bizonyítékot arra, hogy találat érte a zaporozsjei erőmű atomreaktorait

„Az Egyesült Államok nem talált bizonyítékot arra, hogy Oroszország megtámadta volna a délkelet-ukrajnai zaporozsjei erőmű atomreaktorait, és úgy tűnik, hogy csak kézifegyvereket használtak az összecsapásokban” – közölte Jill Hruby, az Egyesült Államok atomenergiáért felelős államtitkára, írja a Reuters.

Az MSNBC-nek adott pénteki interjújában Jill Hruby azt is elmondta, hogy a Biden-kormányzat felkészült minden olyan forgatókönyvre, amely az Európa legnagyobb atomerőművéből, a zaporozsjei atomerőműben esetlegesen kialakulható sugárzással kapcsolatos.

Fotó: Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter Facebook-oldala

Kijev szerint az üzemet péntekre virradóra az orosz csapatok által kilőtt lövedékek találták el. Moszkva szerint csapatai február 28. óta tartják ellenőrzésük alatt a területet, és ukrán szabotőrök csütörtök este provokatív akció keretében támadást indítottak.

Az üzem melléképületeiben tűz ütött ki. Ukrajna nukleáris biztonsági hatósága közölte, hogy a tüzet, amely egy laboratóriumot és egy oktatóépületet érintett, eloltották, és nem észleltek radioaktív szivárgást.

Kapcsolódók

Kimaradt?