Ilyen a háború Ukrajnában: romba dőlt életek és épületek (KÉPEK)

Hetedik napja tart az orosz-ukrán háború és egyre drámaibb képek, sokkoló hírek jelennek meg az orosz előrenyomulás és az ukránok védekezése nyomán kialakuló tűzharcokról, az orosz rakétatámadásokról, az ukrajnaiak meneküléséről. Emberek tízezrei indultak útnak, hogy biztonságosabb helyet keressenek, mások földalatti óvóhelyeken, metróalagutakban kerestek menedéket. Bár hétfőn sor került az Ukrajna és Oroszország közötti első béketárgyalásra, ez konkrét eredményt nem hozott, az oroszok fokozták támadásaikat, újabb és újabb városokan vontak rakétatámadás alá. Kijev mellett heves összecsapások zajlanak Harkivban, továbbá a legfrissebb hírek szerint elesett és orosz kézre került a stratégiai fontosságú Herszon. Az elmúlt egy hét leforgása alatt immár több mint egymillióan menekültek el Ukrajnából, akik pedig maradtak és felvállalták a harcot, igyekeznek minden lehetséges eszközzel felvenni a harcot az orosz seregek ellen. Az Agerpres és az EPA hírügynökségek képeivel mutatjuk meg, milyen pusztítást okoz a háború.

A légi csapások ellen földalatti mélygarázsokban, metróalagutakban és óvóhelyeken keresnek menedéket az emberek. | Fotók: Agerpres/EPA

Akik arra szánják magukat, hogy elhagyják az oroszok által támadott városokat, számos ellenőrzőponton kell áthaladniuk. Sok esetben pedig, mivel a tömegközlekedés több városban teljesen leállt, már csak személyautóval lehet útnak indulni.

Gyermekfoglalkozás óvóhelyen. Ezek a gyerekek egy jó héttel ezelőtt még óvodába, iskolába jártak, most pedig biztonságosnak tűnő helyre húzódva próbálják meg túlélni a háborút szüleikkel.

Ukrán védők Molotov-koktélokat készítenek készülve az orosz támadásra.

A tüzérségi támadásoktól tartva sokfelé próbálják megerősíteni az épületeket. Az ajtókat, ablakokat homokzsákokkal torlaszolják el. Első pillantásra úgy tűnik, csendesen zajlik az élet Harkiv utcáin, aztán megláthattuk, mi maradt az oroszok bombázása után.

Megsemmisült épületek, kiégett autók Harkiv külvárosában. Aki tudott, elmenekült vagy elbújt, de olyan is akadt, aki még a romokra is kitűzi az ukrán zászlót, jelezve, a város nem került át az oroszok kezére.

Egy épület az oroszok bombázását követően. A környékén kő kövön nem maradt.

Szétlőtt teherautó Ukrajna második legnagyobb városában, Harkivban. A környékén jól látszik, hogy szinte mindent beborít a törmelék, a rakétatámadásoktól sújtott épületek maradványai.

Az embereknek a romok között is meg kell élniük, amit tudnak, megmentenek holmijukból.

Ukrán katonák holttestei a halottasházban. Eddig több százra tehető az ukrajnai áldozatok száma. Pontos adatokat azonban szinte lehetetlen közölni, továbbá napról napra bővül a veszteséglista.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?