banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

FRISSÍTVE – Csak biometrikus útlevéllel vagy vízummal léphetnek be Magyarországra a Romániából érkező EU-n kívüliek

FRISSÍTVE: Az országos határrendészet (IGFP) szerda este közölte, hogy a magyar hatóságok tájékoztatták a nagyváradi és a máramarosszigeti határrendészetet, hogy március 2-án, romániai idő szerint 15.45 órától a román–magyar határszakaszon át Magyarország területére csak olyan harmadik országbeli állampolgárok (beleértve az ukrán állampolgárokat vagy más, Ukrajnából érkező személyeket) léphetnek be, akik megfelelnek a schengeni térségbe való belépés feltételeinek.

Az IGPF Agerpreshez eljuttatott sajtóközleménye szerint ezzel a magyar hatóságok eltörölték az Ukrajnából érkező harmadik országbeli állampolgárok Magyarországra történő beutazásának engedélyezéséről szóló korábbi rendelkezést, amely az ottani helyzetre való tekintettel bármilyen személyazonosságot igazoló okmányt elfogadott.Illusztráció | Fotó: Kiss Gábor

„Jelenleg a román–magyar határszakasz átkelőhelyein nagy a várakozási idő, mivel nagyon sok személygépkocsi, teherautó és személy jelentkezik határellenőrzésre. Felhívjuk a figyelmet, hogy a határellenőrzést a magyar hatóságokkal közösen végezzük, így további ellenőrző sávok megnyitása a szomszédos ország hatóságaitól is függ. Ebből a célból felvettük a kapcsolatot a magyar hatóságokkal” – szögezi le a román határrendészet.

A nagyváradi határrendészet főfelügyelője, Marin Bondar, az Agerpres hírügynökségnek elmondta, a magyar hatóságok 15 óra körül tájékoztatták őket, hogy a harmadik országbeli állampolgárok vagy biometrikus útlevél, vagy régi típusú útlevél esetében vízum birtokában léphetnek Magyarország területére.

A jogszabályok a háborús övezetből érkezők korlátozás nélkül beléphetnek az első biztonságos országba, így Magyarországra is, ha közvetlenül Ukrajnából érkeznek. De aki Románián keresztül érkezik, arra már vonatkozik a határátlépési szabály, mert Románia biztonságos országnak számí, innen tehát nem kell menekülniük.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?