Méltóságteljes halálért fordult a strasbourgi bírósághoz az ismert magyar ügyvéd

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósághoz fordult az ismert ügyvéd, Karsai Dániel András, miután Magyarországon nem pusztán tiltott az eutanázia, de az állam még külföldön is büntetőjogi eszközökkel üldözheti a méltóságteljes eltávozásban segítséget nyújtókat.

A 46 éves ügyvéd, alkotmányjogász Facebook-oldalán beszélt arról, hogy gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenved. Tavaly augusztusban diagnosztizálták ALS-sel, ami egy moto-neuron betegség. Ugyanebben szenvedett a híres fizikus, Stephen Hawking is.

Fotó: Karsai Dániel honlapja

Mint azt Karsai bejegyezésében leírta, az orvostudomány számára ismeretlen okból az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, emiatt az izmok is, mely teljes lebénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek és a halál fulladás miatt következik be. „A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti, a fentieket teljesen tiszta tudattal kell végigélni” – emelte ki Karsai.

Mint írta: az ALS „rendkívül megalázó”, az önállóságtól egyre jobban megfosztó élethelyzetbe sodorja. „A betegség utolsó szakasza gyakorlatilag vegetatív létezés, bármiféle tudatos aktivitás vagy kommunikáció lehetősége nélkül. A létezés ezen formája számomra mindenfajta értelmet és méltóságot nélkülöz. Ebben a helyzetben szilárd meggyőződésem szerint joggal igényelhető, hogy az embernek legyen joga az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal befejezni az életét” – vélekedik.

Kiemelte ugyanakkor, hogy Magyarországon erre neki, és a hozzá hasonló helyzetben lévő, gyógyíthatatlan betegségben szenvedőknek nincs lehetősége. Ráadásul arra sincs módjuk, hogy külföldön kérjenek eutanáziát, mivel a hatályos jogszabályok alapján Magyarország extraterritoriális hatállyal, azaz külföldön is büntetőjogi eszközökkel üldözheti a méltóságteljes eltávozásban segítséget nyújtókat, azaz családtagokat, barátokat, orvosokat.

„Személyes és szakmai véleményem szerint az életvégi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma alapvető emberi jogaimat sérti, így különösen az emberi méltóságból fakadó önrendelkezési jogot, az embertelen, megalázó bánásmód tilalmát és a világnézeti meggyőződés szabad megválasztásához való jogot. Minthogy Magyarországon ezen jogsérelem orvoslására jogi út nem áll rendelkezésre, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultam. A Bíróság, helyt adva a sürgősség iránti kérelmemnek, az ügyben 2023. november 28. napján nyilvános tárgyalást fog tartani” – közölte Karsai.

Leszögezte: súlyos betegsége ellenére teljesen aktív szakmai életet él, személyes ügyét pedig arra szeretné használni, hogy az életvégi döntések „rendkívüli nehéz és érthetően megosztó témájában” értelmes, a különböző álláspontokat maximálisan tiszteletben tartó párbeszédet indítson.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?