Megrázó képek a földrengés utáni mentésről [KÉPRIPORT]

A Törökországot és Szíriát sújtó hétfő hajnali földrengés tovább szedi áldozatait. Óráról órára nő a halottak és a sebesültek száma. A természeti katasztrófában több mint 11 ezer ingatlan sérült meg, közülük mintegy 5500 összedőlt, a romok alatt pedig még több ezernyi sebesült lehet, várva a mentőcsapatok segítségére.

Fotók: Agerpres/EPA

A földrengést követő órákban és az első két napon többnyire a romba dőlt épületekről és a káoszról készültek fényképek, ám mostanra, hogy a világ országaiból megérkeztek a török hatóságokat segítendő a külföldi mentőcsapatok, a sérültek keresése és a halálos áldozatok felkutatása is új lendületet kapott.

A kártyavárként összeomló többemeletes lakóházak látványa, a hatalmas törmelékhalmazok, füstölgő romok apokaliptikus képet mutatnak a földrengés sújtotta vidéken.

Immár sorra érkeznek a hírek a sikeresen megmentett túlélőkről, az élve megtalált csodákról, a gyermekekről, és arról is, hogy sajnos nem minden keresési akció tekinthető sikeresnek, rengeteg holttest hever még a romok alatt.

A szerda déli jelentések szerint a halottak száma Törökországban és Szíriában összesen már meghaladta a 9500-at, a sebesülteké pedig a 34 ezret.

A túlélők kegyetlen sorsát tovább nehezíti a télies időjárás, az eddig a romok közé szorult sebesülteket pedig a hipotermia is veszélyezteti.

Emberek ezrei kényszerültek ideiglenes szállásokra, míg mások a romok között felhúzott alkalmi fedél alatt húzódnak meg.

Mint ismert, hétfő reggel 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Törökország déli és középső részét, illetve Szíria északnyugati sarkát. Az amerikai földtani intézet (USGS) adatai szerint ez volt 2021 nyara óta a legerősebb mért földmozgás, amelyet további, erős utórengések követtek.

Recep Tayyip Erdogan török elnök keddi televíziós beszédében három hónapos rendkívüli állapotot hirdetett a hétfői földrengések sújtotta 10 dél- és délkelet-törökországi tartományban. A rendkívüli állapot feljogosítja az államfőt és az általa vezetett kormányzatot, hogy a parlament nélkül hozzon intézkedéseket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint mintegy 23 millió embert érinthetnek a földrengések következményei. „A térképek azt mutatják, hogy 23 millió ember van potenciálisan veszélyben, közülük körülbelül 5 millióan kifejezetten veszélyeztetettek” – mondta Adelheid Marschang, a WHO képviselője a szervezet igazgatótanácsának rendes ülésén.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg