Ilyen pusztítást végzett a hétfői földrengés Törökországban és Szíriában [KÉPRIPORT]

Törökországban és Szíriában kedden délben átlépte a 4900-at a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma. A török katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az országban mintegy ötezer épület dőlt össze. Közben kedd hajnalban az Európai Mediterrán Szeizmológiai Központ szerint újabb, 5,6-os erősségű földrengés volt Törökország középső részén.

Fotók: Agerpres/EPA

A hétfőn Törökországot és Szíriát sújtó földrengések halálos áldozatainak száma kedden délben már meghaladta a 4900-at, de a két ország közötti határvidéken történt katasztrófa mértéke még mindig nem világos.

Törökország hivatalos mentőhatósága (AFAD) kedden bejelentette, hogy az országot megrázó erős földrengés halálos áldozatainak száma elérte a 3381-et, de az áldozatok száma folyamatosan, óráról órára nő. 

Sokan még mindig a romok alatt vannak. A mentőcsapatok továbbra is keresik a túlélőket.

Az amerikai földtani intézet (USGS) adatai szerint ez volt 2021 nyara óta a legerősebb mért földmozgás, amelyet további, erős utórengések követtek.

Ez volt az elmúlt közel 100 év legsúlyosabb földrengése a régióban. A nemzetközi segítség kedden érkezik meg Törökországba és Észak-Szíriába. Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint 45 ország ajánlott fel segítséget.

A Reuters tudósítása szerint a fagypont közeli hőmérséklet nehezíti a mentést és az áldozatokat a kihűlés is fenyeget a romok között. Hatayban egy Deniz nevű helyi lakos azt mondta a hírügynökségnek, hogy hallani lehet a túlélőket a romok alatt, de egyelőre nem érkezett segítség.

Románia is segítséget nyújt a természeti katasztrófa sújtotta Törökországnak: hatvan személyből és négy kutyából álló kereső- és mentőegységet küldenek a helyszínre – nyilatkozta hétfő délután a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője.

A Román Légierő rendelkezésre bocsátott három repülőgépet, ezek szállítják majd Törökországba a keresésben és mentésben használt 7 tonna felszerelést, beleértve a sátrakat és legalább 14 napra elegendő élelmiszert.

Szíriában azonban a damaszkuszi hatóságok felhívására elsősorban csak orosz szövetségese válaszolt, amely mentőcsapatokat ígért „az elkövetkező órákra”, míg a hadsereg szerint több mint 300 orosz katona már a helyszínen van, hogy segítse a mentést.

Az ENSZ szintén válaszolt a segítségkérésre, de ragaszkodott ahhoz, hogy a segélyek az ország egész területére eljussanak, azokhoz is, akik olyan területen élnek, amely nem áll a kormány ellenőrzése alatt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is közölte, hogy a legrosszabbra számít, és attól tart, hogy „a halálos áldozatok száma nyolcszorosa lesz a kezdeti adatoknak”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?