Lehetetlen előre jelezni a földrengést, fontos a megfelelő minőségű építkezés

A szeizmológus, geológus szakemberek egyöntetű véleménye szerint lehetetlen pontosan előre jelezni egy földrengést, ezért a magukat szakértőkként bemutató „jósok” áltudományt képviselnek. A veszélyeztetett területeken ugyanakkor létfontosságú az ismeretek átadása a lakosságnak, a felkészítés és a megfelelő építkezés. A földrengésbiztos házak tekintetében Japán áll a legjobban. 

Tóth László szeizmológus a törökországi földrengés kapcsán azt mondta, idővel csökken a rengések száma és az ereje, de ez akár két-három évig is eltarthat. „Még az sem zárható ki, hogy egy év múlva lesz egy 6-os magnitúdót meghaladó utórengés. Ez így van a világon mindenütt – tette hozzá. A hirado.hu-nak nyilatkozó szakember az előrejelzésre vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, „azt tudjuk, hogy hol lesz a földrengés, azt viszont nem, hogy mikor, melyik évben.”

Török-szíriai földrengés | Fotó: Agerpres/EPA

A szeizmológus szerint földrengésbiztos házakat kell építeni. „Ha visszatekintünk, akkor azt látjuk, hogy a nagyon sok áldozatot követelő földrengések mindig a viszonylag szegény országokban voltak. Drága ugyanis olyan épületet építeni, amely kibírja a talaj mozgását. Létezik ilyen technológia, Japánban a városok túlélik akár a 6-os magnitúdójú földrengést is. A közel-keleti térség építési technológiája kényes, érzékeny. A hagyományos építési technológiával készült házak nagyon sérülékenyek” – fogalmazott Tóth László.

Czecze Barbara szeizmológus is állítja: a földrengések esetében az előrejelzés még nem lehetséges. A vajdasági Pannon RTV portálnak azt mondta, a klasszikus értelemben vett előrejelzések helyett földrengés-veszélyeztetettségi térképek állnak a szakemberek rendelkezésére.

Harangi Szabolcs geológus-vulkanológus, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja Facebook-bejegyzésében felidézi a törökországi földrengés után futótűzként terjed a hírt, miszerint egy holland állampolgár három nappal a földrengés előtt előre jelezte, megjósolta, hogy mi fog történni. A szakember leszögezte: lehetetlen előre jelezni földrengést. Mint írta, a „közeljövőben” vagy az „előbb-utóbb” vagy a „hamarosan” nem jelent előrejelzést.

„Ez akkor segítene, ha pontosan meg lehetne mondani, hogy a földrengés mikor fog bekövetkezni, mondjuk 2023. február 6-án, pontosan meg lehetne mondani, hogy hol, azaz mondjuk Kahramanmaraş térségében, pontosan meg lehetne mondani, hogy mekkora erősségű földrengés lesz és milyen mélységben pattan ki, mondjuk 7 magnitúdó és 10-20 km mélységben. Ha az egyik válasz nem helyes, nem pontos akkor már nem pontos az előrejelzés, azaz adott esetben katasztrófa következhet be. Gondoljunk csak bele, hogy ha nem február 6-án, hanem február 10-én történik vagy február 6-án, de nem Kahramanmaraş mellett, hanem 400 km távolságban, Diyarbakır mellett vagy nem 7,5, hanem 3 magnitudójú földrengés pattan ki. Egész más a következmény, biztos ott lesz a baj” – hívta fel a figyelmet a szakember. Szerinte egyik általa említett kérdést sem lehet pontosan megválaszolni.

Illusztráció: Agerpres/EPA

Harangi Szabolcs állítja: nem lehet megmondani, hogy az éveken, évtizedeken, sokszor évszázadokon át felhalmozódó feszültség egy szilárd kőzetanyagban milyen mélységben, milyen mértékben, mikor, melyik pillanatban fog feloldódni és okoz kőzettest elmozdulást, ami földrengéshullámokat indít el és okoz a felszínen potenciális rombolást. A geológus úgy látja, ha megvannak a veszélyeztetett területek, akkor az egyetlen lehetőség a katasztrófa megelőzése vagy csökkentése érdekében a döntéshozók felé átadott tudás, a tudományos ismereten alapuló javaslat, az ott élők tájékoztatása, ismeretátadás, hogy adott esetben mit kell csinálni. Ő is az építkezés fontosságát emelte ki. Fontosnak tartja az ismeretátadást annak érdekében, hogy a tudományos ismeretek alapján követeljék meg a szükséges földrengésbiztos építkezést.

„A természeti veszélyek körülöttünk vannak, a bolygónk dinamikusan működik. Ez a működés ad szépséget, ad életet, de ad veszélyeket is. Ezek ismerete és megértése kulcsfontosságú, hogy együtt tudjunk élni mindezzel. Lehet földrengés veszélyeztetett területen is élni, százmilliók élnek többek között Japánban, Chilében, Indonéziában, az Egyesült Államokban, Kínában ilyen területen. Lehet így élni, van lehetőség a felkészülésre, de ehhez szükséges a tudomány, a szakemberek munkája, az ismeretátadás és szükséges távol tartani a minden alapot nélkülöző, még ha a léleknek látszólag olyan egyszerű, megnyugtatónak tűnő, de rendkívül káros és romboló áltudományt” – fogalmazott Harangi Szabolcs.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg