Letámadták az emberek Erdogant a katasztrófa sújtotta területen

Tayyip Erdogan török elnök szerdán Dél-Törökországba látogatott, hogy megnézze a földrengés okozta pusztítást. Megjelenésével azonban felháborodást váltott ki, az emberek őt hibáztatták a hatóságok késedelmes reagálásáért, illetve azért, mert a földrengésben tönkrement házaik helyett nincs hol aludniuk, illetve még élelmet sem kaptak.

Erdogan elismerte, hogy a kormánynak az ország déli részét megrázó földrengésre adott kezdeti válaszlépéseivel kapcsolatban voltak problémák, de a Reuters hírügynökség beszámolója alapján az elnök szerint „a dolgok lassan visszatalálnak a helyes kerékvágásba”.

Fotó: Agerpres/EPA

Erdogan a rengés epicentrumához közeli Kahramanmaras tartományban, a háttérben szirénázó mentőautók hangja közepette elmondta, hogy voltak problémák az utakkal és a repülőterekkel, de napról napra javul a helyzet. „Az első napon voltak problémáink, de tegnap és ma már kézben tartottuk a helyzetet” – mondta.

Megígérte, hogy a kormány egy éven belül lakásokat épít a hajléktalanná vált emberek számára a 10 érintett tartományban, és felszólította a polgárokat, hogy csak a hatóságoktól érkező hivatalos közleményeket vegyék figyelembe, és hagyják figyelmen kívül a „provokátorokat”. Erdogan, aki 20 éve van hatalmon Törökországban, és új ciklusra pályázik, bejelentette azt is, hogy minden érintett család 10 000 török líra (mintegy 500 euró) pénzügyi támogatást kap.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?