Lapértesülés: a Fidesz szerdán kilép az Európai Néppárt frakciójából

A Fidesz szerdán elhagyja az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióját – értesült a kormányközeli Magyar Nemzet. 

A lap szerint a távozásról azután dönthetnek, hogy a néppárti képviselőcsoport délelőtt megszavazza az alapszabályzat módosítását, ami lehetővé tenné a magyar kormánypárti delegáció felfüggesztéséről szóló voksolás kiírását.

Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke múlt vasárnap levelet írt az európai parlamenti frakcióvezetőjének, Manfred Webernek. Ebben jelezte, ha az néppárti elnökség és a nemzeti delegációvezetők február 26-i találkozóján elfogadott rendelkezéseket szavazásra bocsátják, és meg is szavazzák, úgy a Fidesz elhagyja a képviselőcsoportot.

A Magyar Nemzet úgy tudja, az említett pénteki, néppárti értekezleten nyilvánvalóvá vált, hogy sem a teljes delegációk felfüggesztéséhez és kizárásához, sem pedig az egyszerű többségről szóló szabályhoz nincs meg a kétharmados támogatottság, vagyis azokat nem tudnák az alapszabályzatában rögzíteni.

Egy harmadik elemet, az ernyőpárt és a frakció közötti tükörszabályt úgy bocsátják szavazásra szerdán a parlamenti csoportban, hogy a Fidesz felfüggesztéséről szóló voksolás szinte elkerülhetetlenné váljon. A módosítás értelmében ugyanis az ernyőpártban felfüggesztett pártok esetében kötelező lenne a frakcióbeli tagság ügyét is megszavaztatni a képviselőkkel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A magyar miniszterelnök múlt heti levelében kifogásolta, hogy Manfred Weber számára a járvány idején a képviselőcsoport szabályainak felülvizsgálata a legsürgetőbb feladat. Úgy fogalmazott: ha a Fideszt nem látják szívesen, a párt nem ragaszkodik ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagja maradjon. Orbán Viktor emlékeztette Manfred Webert: tavaly december 6-án neki írt levelében javasolta, hogy az európai parlamenti képviselőcsoport szintjén alakítsanak ki új típusú együttműködést. Ehelyett - mint írta - a belső szabályok átírása került az asztalra, azzal a céllal, hogy megkönnyítsék képviselőik kizárását.

(Címlapfotón: Orbán Viktor és Manfred Werner | Forrás: MTI)

 

Kapcsolódók

Kimaradt?