banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Kilátásba helyezte Orbán Viktor az Európai Néppárt frakciójából való kilépést

Manfred Weberéknek a járvány idején az EPP-képviselőcsoport szabályainak felülvizsgálata a legsürgetőbb feladat – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint nehéz megérteni és elfogadni ezt.

Ha a Fideszt nem látják szívesen, „mi nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk” – írta Orbán Viktor, a párt elnöke vasárnap Manfred Webernek, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja vezetőjének.

A levél előzménye, hogy lapértesülések szerint az EPP elnökségének pénteki ülésén megszületett a döntés az eljárási szabályzat módosításáról, amely lehetővé tenné a csoportos kizárást és felfüggesztést, amelyre jelenleg nincs mód. A végleges szöveg még nincs meg, de gyorsan elkészülhet, és már akár jövő szerdán el is fogadhatják.Orbán Viktor és Manfred Weber | Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Az EPP-ben nem számítanak hosszú vitára, mert széles konszenzus övezi a tervezetet. A kizáráshoz a jövőben azonban már nem sima többség, hanem kétharmados fog kelleni. Kivéve, ha olyan párt tagjáról van szó, amelyet már kizártak, vagy felfüggesztettek. Azaz a fideszes képviselők akár a szavazatok 50 százaléka plusz egy vokssal kizárhatók, vagy felfüggeszthetők lennének.

A magyar miniszterelnök vasárnapi levelében azt írta: ha a pénteken elfogadott rendelkezéseket megszavazzák, a Fidesz elhagyja az Európai Néppárt (EPP) képviselőcsoportját. Orbán levelét azzal kezdte, hogy az Európai Néppárt huzamosabb ideje vezetői és politikai válsággal küzd, hozzátéve, „mi azt javasoljuk, hogy térjünk vissza a martensi örökséghez”.

Wilfried Martens (az Európai Néppárt volt elnöke) ugyanis sikerrel egyesítette a jobbközép és a jobboldal különböző gyökerű és földrajzi hátterű pártjait. Szövetséget kötött a hagyományos, kontinentális kereszténydemokraták és az északi konzervatívok között, „offenzív bővítési politikájával” bevonta a volt kommunista országok keresztény, jobboldali, nemzeti irányultságú pártjait az EPP-be.

A magyar kormányfő megjegyezte: az elmúlt két évben ígéretek sora hangzott el a pártban arról, hogy a jövővel kapcsolatos elképzeléseikről mély, belső egyeztetést folytathatnak. Orbán Viktor emlékeztette Manfred Webert: tavaly december 6-án neki írt levelében javasolta, hogy az európai parlamenti képviselőcsoport szintjén alakítsanak ki új típusú együttműködést, hasonlót az EPP-ED modellhez. „Az ígéreteket nem tartották be, és a levelemre sem született válasz” – tette hozzá.

Ehelyett „a belső szabályok átírása került az asztalra, rekordsebességgel és azzal a céllal, hogy megkönnyítsék képviselőink kizárását, vagy amennyiben ez a próbálkozás sem kapná meg a szükséges többségi támogatást, úgy megteremtenék a választott európai parlamenti képviselőink képviselőcsoportból történő kizárásának sebtében összetákolt és jogilag megkérdőjelezhető feltételeit”.

"Az üzenet világos és érthető"

Orbán Viktor szerint az üzenet világos és érthető. „Ha a Fideszt nem látják szívesen, mi nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk” – jelentette ki.

A magyar kormányfő a néppárt frakcióvezetőjének írt levelében a jelenlegi helyzettel kapcsolatban három aggasztó tényt is kiemelt. Elsőként arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány több százezer európai ember életét követelte az elmúlt évben. A harmadik hullám éppen most érte el az országokat, „borzasztó emberveszteséget és példa nélküli gazdasági károkat okozva” – írta, kiemelve, hogy „minden egyes tagországban élet-halál harcot folytatunk, éjjel-nappal”.

Ezekben az időkben együttműködésre, közös cselekvésre, toleranciára és türelemre van szükség – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint nehéz megérteni és elfogadni, hogy Weberéknek az EPP-képviselőcsoport régóta létező szabályainak felülvizsgálata most a legsürgetőbb feladat.

„Ez nem fér bele a jogállamiságba”

Második pontban Orbán Viktor arról írt, hogy értelmezésük szerint a jogállamiság fogalmába nem fér bele a szabályok visszamenőleges hatályú megváltoztatása vagy szankciók kiszabása, ahogyan az új rendelkezésekben ez egyértelműen szerepel. A kormányfő szerint ezeket a módosításokat a Fidesz európai parlamenti képviselőinek megbüntetésére szabták. „Miután nem tudott kellő mennyiségű szavazatot gyűjteni, hogy megbüntessen minket, most megpróbálja megváltoztatni a szabályokat és egy folyamatban lévő eljárásra kiterjeszteni” – fűzte hozzá.

Harmadik pontban kiemelte: a Fidesz elnökeként kötelessége, hogy biztosítsa választóik teljes képviseletét. Ennélfogva nem fogadhatja el a Fidesz európai parlamenti képviselői feladatellátásához szükséges jogainak korlátozását. „Ez mélységesen antidemokratikus lenne” – írta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Orbán Viktor felhívta a figyelmet, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselőit több mint 1,8 millió magyar ember szavazatával választották meg, ez a leadott szavazatok 52 százaléka. Arányaiban ők alkotják a legerősebb delegációt az EPP képviselőcsoportjában. Úgy fogalmazott: „Képviselőink félreállítása egyet jelent csaknem kétmillió magyar állampolgár semmibevételével, amely tovább gyengítené politikai családunkat.”

Ha az EPP elnöksége és a nemzeti delegációvezetők február 26-i találkozóján elfogadott rendelkezéseket szavazásra bocsátják, és meg is szavazzák, a Fidesz elhagyja a képviselőcsoportot – zárta levelét a nagyobbik magyar kormánypárt elnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?