Közel huszonöt évre ítélték a nyolc társát meggyilkoló orosz sorkatonát

Huszonnégy és fél év fegyházbüntetésre ítélte csütörtökön egy orosz hadbíróság azt a sorkatonát, aki 2019 októberében megölte nyolc katonatársát a Bajkálontúli terület egyik laktanyájában - idézte több orosz internetes hírportál az elítélt ügyvédjét, Lev Aszaulenkót.

A keleti katonai körzet hadbírósága ítéletében arra is kötelezte a vádlottat, Ramil Samszutgyinovot, hogy 9,8 millió rubel kártérítést fizessen az áldozatok hozzátartozóinak erkölcsi károkozásért. Az áldozatok hozzátartozóinak ügyvédje, Szergej Gricko közölte, hogy fellebbezni fognak, mert túl enyhének tartják az ítéletet.Fotó: russiandefpolicy.com/

Samszutgyinov 2019 nyarán kezdte meg a sorkatonai szolgálatot a Bajkálontúli területen. Ugyanannak az évnek az októberében őrségváltás után váratlanul lövöldözni kezdett, megölt két katonatisztet és hat katonát, két további katonát megsebesített, majd megpróbált kereket oldani, de elfogták. Samszutgyinov a vele szemben alkalmazott megalázó, a szolgálati szabályzatot sértő bánásmóddal - közkeletű orosz nevén "gyedovscsinával" - magyarázta tettét, azt mondta, hogy illemhely takarítására kényszerítették. Ügyvédje a per során arra hivatkozott, hogy védence fizikai és lelki bántalmazásnak volt kitéve.

A történtek után a katonai igazságszolgáltatás nemcsak a nyolcrendbeli gyilkosság ügyében nyomozott, hanem vizsgálta a laktanyában uralkodó állapotokat is, azt, hogy az idősebb katonák valóban megalázták és bántalmazták-e az újoncokat. Samszutgyinov egyik katonatársa, Rusztam Muhatov beismerő vallomást tett.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Azt mondta, arra kényszerítette a katonákat, hogy órákon át tornázzanak, bokszkesztyűben ököllel ütötte őket, és Samszutyinovot is megrúgta, amikor rajtakapta, hogy nem a kijelölt időben dohányzott. Muhatovot két év feltételes szabadságvesztéssel, illetve 30 ezer rubel (120 ezer forint) pénzbüntetéssel sújtotta a csitai hadbíróság.

Kapcsolódók

Kimaradt?