banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Kínai rakéták csapódtak a tengerbe Japán gazdasági övezetéhez tartozó területen

Kínai rakéták csapódtak a tengerbe a Japán különleges gazdasági övezetéhez tartozó területen – közölte csütörtökön a japán védelmi miniszter.

Kisi Nobuo sajtótájékoztatóján elmondta: kilenc rakétáról lehet szó, amelyek közül öt Hateruma szigettől délre zuhant a tengerbe. A rakétákat a Tajvan körül éles lőszerekkel gyakorlatozó kínai hadsereg indította el. Ez volt az első olyan eset, amelyben kínai rakéták megsértették a japán tengeri gazdasági övezet határát, mely mindössze 370 kilométerre van Tajvantól.

A miniszter nem akarta bővebben kommentálni a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatot, de azt megjegyezte, hogy „országa állampolgárait és biztonságát veszélyeztető, súlyos incidens történt”, ezért Japán diplomáciai tiltakozó jegyzéket juttatott el Kínához.

A kép illusztráció | Fotó: Facebook/China Army

Tajvan csütörtökön ismét mozgósította elfogóvadászait 22 olyan kínai repülőgép miatt, amely megsértette légvédelmi zónáját, miután az előző nap is hasonló incidens történt. A tajpeji védelmi minisztérium hozzátette, hogy a Kína délkeleti partvidéke mellett található Kinmen szigetek térségében jelzőrakétákkal riasztottak el négy kínai drónt.

A tajvani védelmi tárca tájékoztatása szerint Kína Tajvan környékén csütörtökön 11 Dongfeng típusú ballisztikus rakétát lőtt ki, de ezek magasan repültek a légkörben, és nem jelentettek veszélyt a szigetre. A pekingi vezetés legutóbb 1996-ban lőtt ki rakétákat a Tajvan körüli vízeken.

Mint írtuk, Kína hadgyakorlatot tart Tajvan közelében, válaszul Nancy Pelosinak a szigetiországban tett látogatására. A kínai külügyminisztérium közleményében hangsúlyozta, hogy az amerikai politikus látogatása súlyosan fenyegeti a békét és a stabilitást a Tajvani-szorosban, valamint árt a kínai-amerikai kapcsolatoknak. Ezzel párhuzamosan a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg keleti régióért felelős parancsnoksága közölte, hogy különböző haderőnemek részvételével indít hadgyakorlatot Tajvantól északra, délnyugatra és északkeletre helyi idő szerint kedden éjszaka.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?