Hatalmas földrengés pusztított Marokkóban – több mint hatszázan meghaltak

Legalább 632 ember meghalt a péntek éjjel Marokkóban pusztító erős földrengésben, amely hatalmas károkat és pánikot okozott Marrákesben és több más városban – derül ki az előzetes hivatalos adatokból.

A rabati székhelyű geológiai központ arról számolt be, hogy a rengés a Richter-skála szerinti 7-es erősségű volt, és az epicentruma az ország középső részén fekvő Al-Hauz tartományban volt, a turistaváros Marrákestől délnyugatra. A Reuters beszámolójában 7,2-es erősségű földrengésről ír, amely viszonylag sekély, 18,5 kilométeres mélységben következett be.
Az előzetes adatok szerint a földrengés több száz ember halálát okozta Al-Hauz, Marrákes, Uarzazate, Azilal, Sisaua és Tarudant tartományokban.
A marokkói sajtó szerint, ez a legerősebb földrengés, amely eddig a királyságot sújtotta.

Fotó: Agerpres
A hatóságok minden szükséges erőforrást mozgósítottak a beavatkozáshoz és az érintett területek megsegítéséhez – tette hozzá a belügyminisztériumi közlemény.
A közösségi oldalakon keringő képek és szemtanúk beszámolói szerint a földrengés több városban is jelentős károkat okozott. Marrákes mellett a fővárosban, Rabatban, Casablancában, valamint Agadirban is érezték a rengést, ami pánikot keltett a lakosság körében. A közösségi oldalakon közzétett képek szerint sokan az utcára menekültek ezekben a városokban, attól tartva, hogy házaik összedőlnek.
Az internetezők által közzétett fotókon és videókon nagy törmelékdarabok láthatók a marrákesi Medina negyed utcáin. De készültek fényképfelvételek a lezuhanó törmelékek által összezúzott autókról is. Az interneten közzétett képek szerint a híres Marrákes központjában egy minaret erősen megrongálódott.

Tizenkilenc éve, 2004. február 24-én a Richter-skála szerinti 6,3-as erősségű földrengés rázta meg a Rabattól 400 kilométerre északkeletre fekvő Al Hoceima tartományt, amely 628 ember halálát és jelentős anyagi károkat okozott. 1960. február 29-én pedig az ország nyugati partvidékén található Agadirban pusztított a földrengés, amely több mint 12 ezer ember – a város lakosságának egyharmada – halálát okozta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?