Franciaországban ötmillió FFP2 maszkot osztanak szét a tanároknak

Fotó: PixabayA francia oktatási minisztérium ötmillió FFP2 maszkot oszt szét a következő napokban a tanároknak és nyolcezer helyettesítő tanárt és kisegítőt szerződtet határozott időre a hiányzó oktatók pótlására, valamint a koronavírus-járvány miatt bevezetett új intézkedések adminisztratív feladatainak lebonyolítására - jelentette be pénteken Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter a France Info hírrádióban.

Csütörtökön sztrájkkal és tüntetésekkel tiltakoztak az oktatásban dolgozók az oktatási intézményekben a héten bevezetett új járványügyi szabályok ellen. A legfőbb szakszervezet, az SNUipp-FSU által meghirdetett tiltakozást valamennyi pedagógus-szakszervezet, a szülői munkaközösségek és az iskolaigazgatók jelentős része is támogatta, mivel álláspontjuk szerint követhetetlenné váltak a folyamatosan módosuló járványügyi szabályok. A megmozdulást követően csütörtök este Jean Castex miniszterelnök és az oktatási miniszter fogadta Párizsban a pedagógus szakszervezetek vezetőit.

A kormány hétfőn jelentette be, hogy amennyiben egy osztályban egy tanuló koronavírus-tesztje pozitívnak bizonyul, nem szükséges ezentúl bezárni az osztályt, hanem valamennyi tanulójának négy nap alatt három öntesztet kell a szülők felügyelete mellett elvégeznie. A tesztek ingyenesek, de a szülőknek írásban kell az iskolát tájékoztatniuk az eredményekről. Pozitív eredmények esetén az iskolák feladata a további szűréseket (PCR, vagy antigén tesztek) megszervezni a tanulóknak.

A párizsi Pasteur Intézet előrejelzése szerint a járvány ötödik hulláma még egy ideig nyomást jelent a francia kórházakra, de a helyzetet kézben lehet tartani. „A kórházak számára összetett helyzet várható, de elkerüljük a legnehezebbet” – mondta az AFP francia hírügynökségnek Simon Cauchemez, a járvány matematikai modellezésével foglalkozó szakember, a Pasteur Intézet tanácsadója. 

Az új típusú koronavírus omikron változata miatt a héten a napi esetszám mindennap 300 ezer fölött volt, amire a járvány kezdete óta nem volt példa. Kórházba azonban kevesebben kerülnek a fertőzöttek közül, mint az előző járványhullámok idején, egyrészt a lakosság magas szintű átoltottsága miatt, másrészt azért, mert az omikron variáns okozta megbetegedés tünetei enyhébbek, mint a delta variáns esetében.

A párizsi Pasteur Intézet január végére jelzi a kórházakban a tetőzést, amely várhatóan nem lesz magasabb, mint a két évvel ezelőtti első hullám idején volt, amikor is a kormány szigorú általános karantént léptetett életbe a járvány terjedésének megfékezésére. A szakemberek szerint nem lesz szükség hatezernél több intenzív ágyra, miután a kórházban ápoltak közül kevesebben szorulnak intenzív ellátásra és a korábbiaknál kevesebb ideig maradnak kórházban. Jelenleg négyezer súlyos beteget ápolnak kórházban.  

Az ellátórendszer ilyen körülmények között is nagy nyomásnak lesz kitéve, a helyzetet azonban "potenciálisan kezelni tudják a francia intézmények, amennyiben erőfeszítéseket teszünk a vírus terjedésének visszaszorítására" - fogalmazott Simon Cauchemez.

Hasonló üzeneteket fogalmaznak meg járványügyi szakemberek, akik szerint az emberek közötti kapcsolatok 10-20 százalékos csökkentése jelentős hatással jár a járvány megfékezésére. Ugyanakkor elsősorban a dél-franciaországi területek miatt - ahol alacsonyabb az átoltottság, mint az ország más részein -, valamint az idősebb korosztály miatt fogalmaznak meg aggodalmakat: a 65 éven felülieknek ugyanis eddig csak háromnegyede vette a koronavírus elleni oltás harmadik, emlékeztető adagját.

Kapcsolódók

Kimaradt?