banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Ezek lettek az év képei az UNICEF szerint 

Az UNICEF az év fotójának titulálta Eduardo Soteras argentin fotós 2022-ben készült képét, amelyen két gyermek olvasás egy háború sújtotta általános iskola könyvtárában, Etiópia Tigray régiójában – számolt be a DPA hírügynökség.

„A mosoly az arcukon elárulja a boldogság pillanatát. Ritka pillanat ez a pusztítás és az erőszak közepette” – közölte az ENSZ Gyermekalapja a csütörtöki berlini díjátadó ünnepségen.”

„A gyerekek felfedezési és tanulási vágya gyakran olyan nagy, hogy elfeledteti velük a helyzet veszélyességét. Ez az UNICEF Év fotósa 2022 üzenete” – mondta Elke Büdenbender, Frank-Walter Steinmeier német elnök felesége, az UNICEF Németország fővédnöke.

Az év képe | Fotó: Eduardo Soteras. Forrás: UNICEF Németország

„A győztes kép arra ösztönöz, hogy mindent megtegyünk azért, hogy a gyerekek a legkedvezőtlenebb körülmények között is játszhassanak és tanulhassanak. Mert csak így tudják megőrizni reményüket és bizalmukat a háború és más válságok idején” – tette hozzá.

A második díjat az amerikai Ron Haviv által az ukrajnai Kijev egyik pincéjében készített fotó nyerte el. A képen több gyermek látható, akik a bombázás elől a pincébe menekültek, és egy gyermekkönyvet nézegetnek.

A második helyezett | Fotó: Ron Haviv. Forrás: UNICEF Németország

Daniel Pilar német fotós a 3. díjat kapta afgán diáklányokról készült képeiért egy titkos kabuli lányiskolában.

„A tudásszomj és az oktatás iránti vágy az idei győztes fotók egyesítő eleme” – mondta Peter-Matthias Gaede, a zsűri és az UNICEF németországi bizottságának tagja.

A harmadik helyezett | Fotó: Daniel Pilar

„Különösen a konfliktusövezetekben és a válság sújtotta országokban az iskolák és a pszichoszociális támogató szolgáltatások a remény helyei, amelyek stabilizálják és megerősítik a gyermekeket”, fogalmazott Gaede.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?