Egy temesvári férfi havonta 54 ezer lejt kap ukrajnai menekültek elszállásolásáért

Románia országszerte mintegy 400 ezer férőhelyet tud biztosítani az Ukrajnából érkező menekültek számára. Őket az állam által kijelölt szálláshelyeken, esetleg magánintézményekben vagy olyan magánszemélyeknél el lehet helyezni, akik hajlandóak szállást biztosítani. A vonatkozó költségeket, beleértve az élelmezést is, az állami költségvetésből erre a célra elkülönített keretből és adományokból fedezik. Vannak, akik busás jövedelemre tesznek szert azzal, hogy beengedik házaukba a menekülteke és elszámolják a költségeket.

A Romániába érkező ukrán menekültek támogatásának egyik módja az „50/20 program”. Ennek az a lényege, hogy az állam napi 50 lej szállásköltséget és 20 lejes élelmezési költséget biztosít minden egyes befogadott ukrán menekültnek.

Fotó: Borsi Balázs

Mivel a programban a magánszemélyek is részt vehetnek, vannak, akiknek vonzóvá vált a program. Az élelemre szánt 20 lejből a befogadónak napi háromszori étkezést kell biztosítania. A legtöbbször azonban a 20 lej a menekültnek jár, az 50 lej pedig a bérbeadóé, akinek a közüzemi díjakat is ki kell fizetnie. Egy egyszerű számítás azt mutatja, hogy egy menekült esetében csak a szállásért a tulajdonos havonta 1500 lejes támogatást kaphat az államtól.

Egy temesvári férfi 54 ezer lejt kapott októberben

A „Temesvár Ukrajnáért” központ képviselői szerint októberben 672 ukrajnai menekültet szállásoltak el temesvári magánszemélyek otthonában. A bánsági nagyvárosban 2022 októberében a magánszemélyek által befogadott menekültek szállására és étkeztetésére elszámolt összeg 1,3 millió lejre rúg, írta meg az Adevărul.

A legmagasabb összeget, 54 ezer lejt egy olyan temesvári férfi kapta, aki 26 menekültnek biztosít szállást egy kétszintes házban. A pénz elszámolásához a tulajdonos eskü alatt tett nyilatkozatán kívül szükség van az ukrán menekültek lefordított nyilatkozatára is, amely igazolja, hogy az elszámolt szolgáltatásokból valóban részesültek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?