Csaknem ötezer ukrajnai menekült vállalt munkát hivatalosan Romániában

Az orosz–ukrán háború kitörése óta Romániában elhelyezkedő ukrajnai munkavállalók száma elérte a 4850-et – jelentette be pénteken Marius Budăi munkaügyi miniszter.

Az ukrán állampolgárokkal kötött munkaszerződések száma 6372, ebből 4850-et a háború kitörése óta kötöttek meg – közölte a tárcavezető. A legtöbb Romániában munkát vállaló ukrán állampolgár (1314) a feldolgozóiparban helyezkedett el, 813-an az építőiparban kaptak munkát.

A február 24-e óta alkalmazott 4850 ukrán munkavállalóból a legtöbben, 1644-en Bukarestben dolgoznak, 424-en pedig Beszterce-Naszód megyében.

Fotó: Lőrincz Anna

A határrendészet közlése alapján a háború kirobbanása után immár több mint 2,7 millió ukrán állampolgár érkezett Romániába, azt azonban nem lehet tudni, hogy közülük hányan maradhattak az országban és mennyien lehetnek, akik tovább utaztak valamely nyugati államba.

Amint a Maszolon megírtuk, Kolozsváron már két iskolában is tanulhatnak az ukrán menekült gyermekek. A kincses városban meghúzódott ukrán közösségről itt írtunk bővebben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?