UNICEF: Négymillió gyermek került a szegénységi küszöb alá az ukrajnai háború miatt

Az ukrajnai háború és a növekvő infláció több mint 4 millió gyermeket taszított szegénységbe Kelet-Európa és Közép-Ázsia országaiban, köztük Romániában is – derül ki az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF hétfőn közzétett jelentéséből, amelyet a DPA ismertetett.

Ez a szám 19 százalékkal több, mint 2021-ben. Az UNICEF jelentése rámutat, hogy a háborút a kiskorúak sínylik meg leginkább. A tanulmány 22 országot vett górcső alá. Oroszországban és Ukrajnában különösen súlyos a háború hatása a gyerekek életszínvonalára: Oroszországban 2,8 millió gyermek él a szegénységi küszöb alatt, Ukrajnában félmillió, Romániában 110 000.

A fokozódó szegénység 4500 egyévesnél kisebb gyermek halálát okozhatja – figyelmeztet az UNICEF.

Fotó forrása: Pexels

Afshan Khan, az UNICEF európai és közép-ázsiai régiókért felelős igazgatója szerint a háború gazdasági következményei szörnyű hatással vannak a gyermekekre.

„Ha most nem nyújtunk támogatást ezeknek a gyerekeknek és családjuknak, a gyermekszegénység gyors ütemű fokozódása majdnem biztosan életekbe fog kerülni, oktatástól, jövőtől fog sokakat megfosztani” – mondta.

A tanulmány arra is kitér, hogy a szegénységben született gyermekek egyharmada felnőttként sem tud kiemelkedni a szegény sorsból.

Khan azt mondta, szükség van a kiszolgáltatott családok védelmére és támogatására, „mielőtt még tovább romlana a helyzet”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?