Először esett eső a jeges grönlandi hegycsúcs felett

A tudósokat olyan váratlanul érte a grönlandi jégtakaró egyik legmagasabb pontja feletti, több órás eső, hogy a csapadék mennyiségét sem tudták megmérni megfelelő eszközök hiányában.

A hőmérséklet normális esetben fagypont alatt van Grönland jég által borított hegyei felett, de az egyik – 3216 méter magas – csúcsa környékén az USA Nemzeti Tudományos Alapítványa (NSF) augusztus 14-én 9 órán át nulla Celsius fok feletti értéket mért. Ez most harmadszor fordult elő az utóbbi évtizedben.

Az viszont először történt, hogy a tudósok hó vagy vizes hó helyett esőt tapasztaltak, amely több órán keresztül esett. Ez egyértelműen a felmelegedés jele. Azt nem tudták megállapítani, hogy mekkora mennyiségű csapadék hullt a jégre, mivel a tudósokat olyan váratlanul érte a jelenség, hogy nem készültek fel megfelelő mérőműszerekkel.

Az esőzés egy szokatlanul meleg, három napig tartó időszakban történt. A hőmérséklet 18 fokkal volt nagyobb az ilyenkor szokásos átlagnál. A sziget jelentős részén emiatt olvadás volt megfigyelhető.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) legutóbbi friss jelentése megállapította, hogy a felmelegedés visszafordíthatatlan folyamatokat indított el, így többek között a sarkköri jég olvadását és a tengerszint emelkedését. Májusban tudósok pedig azt közölték, hogy Grönland jelentős részén eltűnhet a jég.

Az idén júliusban jelentős mennyiségű jég olvadt el, ezzel 2021 a negyedik olyan év volt a közelmúltban, amikor igen jelentős mértékű volt az olvadás. A másik háromra 2019-ben, 2012-ben és 1995-ben került sor. Az idei olvadás oka ugyanaz volt, mint korábban: nagy mennyiségű meleg levegő érkezett a sziget fölé, és hosszabb ideig ott is maradt.

Ha a teljes grönlandi jég felolvadna, a tenger szintje 6 méterrel emelkedne, ami évszázadokig eltarthat. De a tengerszint már 20 centiméterrel magasabb a felmelegedés miatt, és az IPCC szerint az évszázad végére további 28-100 centiméterrel emelkedhet tovább, ami világszerte több partmenti várost és települést fenyeget.

(Nyitókép: greenlandguidance.com)

Kapcsolódók

Kimaradt?