Egyetlen nap alatt több mint 10 milliárd tonna jég olvadt el Grönlandon

Az Észak-Afrika felől érkező forró levegő Grönlandot is elérte, amelynek következtében melegrekordok dőltek meg számos európai térségben. A Dán Meteorológiai Intézet klímakutatója, Ruth Mottram megállapította, hogy a melegrekord hatására július utolsó napján több mint 10 milliárd tonna felszíni jég végezte az óceánban.

A klímakutató elmondta, a hosszú távú előrejelzés további meleget és napos időjárást ígér Grönlandon, ez pedig együtt jár a jégveszteség növekedésével. Hozzátette, a grönlandi olvadási szezon kezdete, azaz június 1-je óta 240 gigatonnányi jég olvadt el a szigeten, ahhoz képest, hogy 2012-ben az augusztus végéig tartó olvadási szezon folyamán 290 gigatonna jég olvadt bele az óceánba.

Amerikai és dán kutatók júniusban megjelent tanulmánya szerint csak a grönlandi jégolvadás 5-33 centiméterrel fog hozzájárulni a globális tengerszint-emelkedéshez a század végéig. Ha az összes jég elolvadna Grönlandon – ami évszázadokba telne –, a világ óceánjainak felszíne 7,2 méterrel emelkedne meg

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?