Egy napra elegendő benzin maradt csak Srí Lankán

Eladná a kormány a nemzeti légitársaságot, hogy az abból kapott pénzből stabilizálja a gazdaságot.

Jelenleg csak annyi benzintartaléka van Srí Laknának, amennyi egyetlen napra elég – jelentette be Ranil Wickremesinghe, az ország új miniszterelnöke a BBC tudósítása szerint. Már a bejelentése előtt is nagy sorok álltak a benzinkutaknál, ez után pedig még többen próbálnak pánikszerűen szerezni némi üzemanyagot.Fotó: Wikipedia

Wickremesinghe azt is megígérte: eladják a nemzeti légitársaságot, hogy az érte kapott pénzzel próbálják stabilizálni a gazdaságot. Viszont mivel azt országnak nagyjából 75 millió dollárnyi valutára lenne szüksége a következő napokban ahhoz, hogy az alapvető fontosságú importcikkeket ki tudják fizetni és az állami dolgozóknak fizetést kell adni, a központi bank jobb híján elrendelte a pénznyomtatást.

Srí Lankán hetek óta tartanak a tüntetések az országot vezető család ellen, miután elszabadultak az árak, hiány alakult ki gyógyszerekből, és sokan nem tudják megfizetni a december óta 30 százalékkal dráguló alapvető élelmiszereket sem. A múlt héten Mahinda Rajapaksa miniszterelnök lemondott, két testvére is távozott a mezőgazdasági és a pénzügyminiszteri székből, az öccse, Gotabaya viszont továbbra is ragaszkodik az elnöki poszthoz. Az új kormányfő azzal az ígérettel volt kénytelen kezdeni a munkáját: mindent megtesz, hogy ne legyen éhínség, naponta háromszor ehessen minden család.

Kapcsolódók

Kimaradt?