Biró Rozália szerint segíteni kell a bajba jutottakon, de maradjanak a saját hazájukban

Az európai országoknak együtt kell kidolgozniuk közös stratégiát a stabilitásuk és gyorsreagálási képességük biztosítása érdekében – jelentette ki hétfőn Biró Rozália, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke az Agerpres beszámolója szerint.

Nagyváradi sajtótájékoztatóján az RMDSZ politikusa a Parlamenti Hírszerzési-Biztonsági Fórum múlt heti budapesti üléséről számolt be. Mint mondta, az értekezleten azt tapasztalta, hogy a menekülteket befogadó országok már nagyobb felelősséget éreznek a saját állampolgáraik iránt.

Biró Rozália szerint a budapesti fórum egyik fő következtetése az volt, hogy az európai államoknak össze kell fogniuk a nemzetközi szervezett bűnözés, pénzmosás, emberkereskedelem és a kibertámadások ellen, és közös stratégiát kell kidolgozniuk a stabilitásuk és gyorsreagálási képességük biztosítása érdekében.

A képviselő beszámolt arról is, hogy míg 2015-től 2018-ig az európai államok többsége nyitottnak mutatkozott a menekültek befogadása iránt, mára a helyzet megváltozott. „A menekülteket befogadó országok már felelősebben viszonyulnak a saját állampolgáraikhoz. Ez nem zárja ki migránsok segítését, de a korábbiaktól eltérő módszerekkel és eszközökkel. (...) A fórumon résztvevő államok többségének álláspontja az volt, hogy a menekült-kibocsátó országokat segíteni kell a szükségleteik szerint, de a menekülteket a saját hazájukban kell támogatni, azzal a feltétellel és kéréssel, hogy maradjanak otthon” – részletezte Biró Rozália.

Elmondta azt is: a budapesti fórumon terítékre került a menekülthullámok negatív hatása. Az értekezleten elhangzott, hogy a befogadó országok egyre kevésbé tudják szavatolni saját állampolgáraik biztonságát az esetleges újabb menekülthullámokkal szemben.

Biró Rozália szeptember 5-7. között a Parlamenti Hírszerzési-Biztonsági Fórum budapesti ülésén vett részt, melyen 54 ország 196 képviselője volt jelen.

(Nyitókép: Biró Rozália Facebook-oldala)

Kapcsolódók

Kimaradt?