banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Bennett és Putyin félórás telefonbeszélgetést folytatott biztonságpolitikai kérdésekről

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök félórás telefonbeszélgetést folytatott a közel-keleti térség fő biztonságpolitikai kérdéseiről – jelentette az izraeli katonai rádió hétfőn.

A két politikus először tárgyalta meg a térség biztonsági és politikai kérdéseit. Bennett megköszönte Putyinnak a regionális stabilitás fenntartásában nyújtott segítségét, és megállapodtak abban, hogy hamarosan személyesen is találkoznak.

Naftali Bennett kormányfő három héttel ezelőtti hivatalba lépése óta először beszélt az orosz elnökkel telefonon. A biztonságpolitikai kérdések között megvitatták a fogságban lévő és az eltűnt izraeliek ügyeit is, amelyek megoldásához Putyin korábban többször segítséget nyújtott Izraelnek.Naftali Bennett izraeli miniszterelnök | Fotó: Agerpres/EPA

A miniszterelnöki hivatal közleménye hangsúlyozta, hogy Bennett köszönetet mondott Putyinnak a kormányalakítással kapcsolatos gratulációjáért, s kifejezte elismerését az orosz és a zsidó nép közötti kapcsolatok javításáért, valamint kiemelte a két ország közötti hidat is építő orosz bevándorlás fontosságát Izrael számára.

A beszélgetés a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerint azért is fontos, mert azt az üzenetet hirdeti, hogy Izrael és Oroszország között a kormányváltás, s benne a Putyin és Netanjahu közötti jó viszony után is kiválóak maradtak, és folytatódnak a kapcsolatok.

Az Izrael és Oroszország közötti párbeszéd egyik fő kérdése Izrael tiltakozása Irán szíriai jelenléte miatt, és az izraeli hadsereg ennek megakadályozását célzó katonai akciói. Emellett Oroszország részt vesz a Damaszkuszban 1965-ben kivégzett izraeli kém, Eli Cohen földi maradványainak felkutatásában.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?