Putyin: nem lett volna harmadik világháború a brit romboló elsüllyesztése esetén sem

Nem tört volna ki a harmadik világháború, ha Oroszország elsüllyesztette volna azt a brit rombolót, amely a Krímnél megsértette a tengeri határát – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai élő tévéműsorban, nézői kérdésekre válaszolva.

„Még ha el is süllyesztettük volna ezt a hajót, akkor is nehezen tudnám elképzelni, hogy a harmadik világháború szélére kerültünk volna, mert azok, akik ezt csinálják, tudják, hogy nem tudnak győztesként kikerülni ebből a háborúból" – mondta.

Putyin a Defender romboló esetét „összetett provokációnak" nevezte, mert a brit hadihajó múlt szerdai határsértését megelőzően az amerikaiak egy felderítőgépet küldtek a térségbe Krétáról.Vlagyimir Putyin | Fotó: Agerpres/EPA

A brit rombolót az Ukrajnától elcsatolt Krím félsziget közelében figyelmeztető lövésekkel és bombavetéssel kényszerítették az orosz területi vizek elhagyására.

Putyin aggasztónak nevezte, hogy „a nyugati országok megkezdték Ukrajna területének katonai birtokbavételét”. Nehezményezte, hogy a nyugati országok ahelyett, hogy méltányolták volna, hogy aggályaikra reagálva leállíttatta az orosz hadgyakorlatot az ukrán határ közelében, maguk „nyomultak" oda az orosz határhoz.

Az orosz elnök azt mondta: nincs oka találkozni ukrán hivatali partnerével, Volodimir Zelenszkijjel, aki szerinte külső irányítás alá helyezte a hazáját. Úgy vélekedett, hogy az ukrán kulcskérdések nem Kijevben, hanem Berlinben és Washingtonban dőlnek el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?