banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Az orosz kőolaj teljes embargója vethet véget a háborúnak

Az Európai Unió a jövő héttől fokozatos embargót hagyhat jóvá az orosz olajra – jelentették uniós tisztviselők a The Guardian szerint. Andrej Illarionov, Vlagyimir Putyin orosz elnök korábbi gazdasági főtanácsadója szerint, ha a nyugati országok „valódi embargót” vezetnének be az orosz olaj- és gázexportra, akkor az ukrajnai orosz műveletek valószínűleg „egy-két hónapon belül” leállnának.

Az embargóról szóló tárgyalások több héten át tartottak, és a hétvégén is intenzív tárgyalások folytak, mielőtt az Európai Bizottság véglegesített javaslatot terjesztett volna az EU elé. A The New York Times több uniós tisztviselőre és diplomatára hivatkozva arról ír, hogy az európai nagykövetek várhatóan a jövő hét végéig jóváhagyják a végleges javaslatot.

Az olajembargó lesz a legnagyobb és legjelentősebb lépés az EU hatodik szankciócsomagjában azóta, hogy Oroszország február 24-én megszállta Ukrajnát. A csomag szankciókat tartalmaz majd Oroszország legnagyobb bankja, a Sberbank ellen is - olvasható a HotNews összefoglalójában. 

Illusztráció forrása: Pexels

„Amikor szankciókat vezetünk be, azt úgy kell tennünk, hogy a lehető legnagyobb nyomást gyakoroljuk Oroszországra, miközben a lehető legkisebb járulékos kárt okozzuk magunknak” – mondta Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke a News.co.uk szerint.

A nyugati országok egyik nagy dilemmája, hogy a további olajszankciók felhajtják a nyersanyag árát, ártanának Európa gazdaságának és növelnék Moszkva bevételeit. A földgázzal ellentétben (amelyet stabil vezetékhálózaton terjesztenek) ugyanis Oroszország képes az olajat bármelyik vevőnek eladni, aki képes megvásárolni azt.

Andrej Illarionov, Vlagyimir Putyin orosz elnök korábbi gazdasági főtanácsadója a CNN-nek kifejtette, hogy az orosz olajra vonatkozó teljes embargó gyorsan véget vetne a háborúnak. Ha a nyugati országok „valódi embargót” vezetnének be az orosz olaj- és gázexportra, akkor az ukrajnai orosz műveletek valószínűleg „egy-két hónapon belül” leállnának. „Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon fontos nem katonai eszköz a Kreml döntéshozatali folyamatainak befolyásolására” – mondta Illarionov a CNN-nek.

„Az ok nagyon egyszerű. Jelenleg a teljes orosz költségvetési bevétel mintegy 40 százalékát az orosz olaj- és gázexportból származó közvetlen bevételek teszik ki. A közvetlen és közvetett bevételeket egyaránt figyelembe véve valószínűleg a szövetségi költségvetés valamennyi bevételének mintegy 60 százalékát tenné ki” – magyarázta a volt főtanácsadó.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?