FRISSÍTVE – Elhalasztják a augusztus 20-i budapesti tűzijátékot az államalapítás ünnepén

FRISSÍTVE: Magyarországon és a Kárpát-medence magyarlakta területein (sőt még a diaszpórában is) ünnepségeket, kenyérszentelést és számos más rendezvényt tartanak szombaton, a magyar államalapítás (augusztus 20.) ünnepén, Szent István napja alkalmából. FRISSÍTÉS: Elhalasztják az ünnepi tűzijátékot, a tervek szerint a jövő szombaton pótolják.

Budapesten folytatódik a több napon át tartó Szent István-napi fesztivál.  A parlament előtti Kossuth Lajos téren helyi idő szerint 8 órakor katonai tiszteletadás mellett, Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót. Ezt követte a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter mondott beszédet. A várhatóan kedvezőtlen időjárási körülmények miatt viszont a Magyar Honvédség szakértői úgy döntöttek, hogy a délelőttre tervezett légi parádé elmarad.Zászlófelvonás az Országház előtt | Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az Országházban idén is nyílt napot tartanak, az érdeklődők megtekinthetik a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot és a Szent Koronát. Novák Katalin Székesfehérváron mondja el először augusztus 20-i államfői ünnepi beszédét.

Elhalasztják az ünnepi tűzijátékot

Az ünnepi tűzijáték elhalasztásáról döntött szombat déli ülésén a várhatóan kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az augusztus 20-i nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős magyarországi operatív törzs.

Kovács Zoltán, a testület vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb, átfogó előrejelzése, valamint a tűzijáték- és rendezvényszervezők helyzetértékelése alapján az operatív törzs arra jutott, hogy az este (magyar idő szerinti) 9 órára tervezett tűzijáték megtartása nem biztonságos. A tervek szerint a tűzijátékot jövő szombat este ugyanabban az időpontban tartják meg.

Elmarad a Szent István-napi hagyományos Szent Jobb-körmenet Budapesten, az ünnepi szentmisét a Szent István-bazilikában tartják meg – közölte az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye szombaton kora délután az MTI-vel. Azt írták: az operatív törzs ajánlását figyelembe véve a délután 5 órakor kezdődő szentmisét a Szent István-bazilika előtti tér helyett a bazilikában tartják, de kivetítőkön a tér felé is közvetítik. A szentmise után a körmenet helyett a „rendkívüli körülmények közt érvényes szokás szerint” a Szent István-bazilikában, a kihelyezett Szent Jobb-ereklye előtt zenés imaórát tartanak, amelynek végén a szertartást vezető Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az ereklyével megáldja a híveket. A bazilikában a híveknek érkezési sorrendben, korlátozott számban tudnak helyet biztosítani – tették hozzá.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a magyar államalapítás, az állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Egyben az új kenyér ünnepe is. Az 1990-es első szabad választások után megalakult magyar Országgyűlés 1991. március 5-én a nemzeti ünnepek – március 15., augusztus 20., október 23. – közül Szent István napját nyilvánította hivatalos állami ünneppé. A 2012. január 1-jén hatályba lépett alaptörvény is nemzeti ünnepként, Magyarország hivatalos állami ünnepeként rögzíti augusztus 20-át.

Kapcsolódók

Kimaradt?