banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Az Egyesült Államok arra bátorítja az arab országokat, hogy normalizálják Izraelhez fűződő kapcsolatukat

Az Egyesült Államok arra bátorítja az arab országokat, hogy normalizálják Izraelhez fűződő kapcsolatukat - mondta pénteken Antony Blinken amerikai külügyminiszter azon a virtuális találkozón, amelyet az Ábrahám-egyezmények aláírásának egyéves évfordulója alkalmából rendeztek.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint a hozzájuk csatlakozó Bahrein tavaly szeptemberben normalizálta diplomáciai kapcsolatait - az úgynevezett Ábrahám-egyezmények aláírásával - a washingtoni Fehér Házban, Donald Trump akkori amerikai elnök közvetítésével. A Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció hivatalba lépése óta ez volt az első magas szintű találkozó, amelyen a volt republikánus elnök diplomáciai sikereként emlegetett Ábrahám-egyezményekről tárgyaltak.

A találkozón - amelyen Izrael, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, valamint Marokkó magas rangú tisztviselői is részt vettek - Blinken kiemelte a megállapodás diplomáciai és gazdasági előnyeit. „A mostani kormány építeni fog az előző adminisztráció azon sikeres törekvésére, amely a normalizáció elősegítéséről szólt”  - fogalmazott a tárcavezető. Blinken azt mondta: az Egyesült Államok támogatja és elősegíti Izrael egyre erősödő kapcsolatait az Egyesült Arab Emírségekkel, Bahreinnel és Marokkóval, valamint Szudánnal, Egyiptommal és Jordániával is. A külügyminiszter hozzátette: Washington több országot is arra ösztönöz, hogy kövessék a példát. „Bővíteni akarjuk a békés diplomácia körét” – fogalmazott.

Jaír Lapid izraeli külügyminiszter egyetértett amerikai kollégájával: "Az Ábrahám-egyezmények klub nyitott új tagok számára is" - fogalmazott, és arról is beszámolt, hogy Izrael becslései szerint a megállapodások 650 millió dollár hasznot termeltek a közvetlen kereskedelemben. „A következő néhány évet az infrastruktúra, elsősorban a víz, az energia, a biztonság, az élelmiszer, az összeköttetés stratégiai fejlesztésének szenteljük, és mindez regionális szinten fog megtörténni. A koronavírus-járvány megtanított mindannyiunkat, hogy nincs olyan, hogy helyi probléma vagy helyi kihívás, minden kihívás és minden probléma globális" - tette hozzá az izraeli külügyminiszter.

Abdel-Latif az-Zajáni bahreini külügyminiszter előre rögzített üzenetében az izraeli-palesztin konfliktus "igazságos és átfogó megoldására" való törekvésről beszélt. Zajáni az elmúlt évet csak "egy folyamat kezdetének" nevezte, és kiemelte, hogy fontos az együttműködés előnyeinek bemutatása a többi ország számára. "Be kell mutatnunk, hogy a valódi regionális béke, az egymásra utaltság és jólét mit jelenthet a gyakorlatban a Közel-Kelet minden népének életében" - fogalmazott a bahreini tárcavezető.

Neszer Burita, Marokkó külügyminisztere az Egyesült Államok, Marokkó és Izrael közötti, tavaly decemberben kötött megállapodást méltatta, amely - mint mondta - jól mutatja a VI. Mohamed marokkói uralkodó és az országban élő nagy zsidó közösség közötti kapcsolatok elmélyülését. Burita kiemelte, hogy a megállapodás aláírása óta Marokkó és Izrael több fontos egyezményt is kötött, egyebek között a diplomácia, a gazdaság, az ipar és az idegenforgalom területén.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?