Szaúd-Arábia után Bahrein és Szudán is szakított Iránnal

Egy nappal Szaúd-Arábia után hétfőn Bahrein és Szudán is megszakította, az Egyesült Arab Emírségek pedig korlátozza diplomáciai kapcsolatait Iránnal.

Az al-Ekhbariya szaúdi tévécsatorna azt közölte, hogy Szudán napközben kiutasította az iráni nagykövetet.

A bahreini lépésről nem sokkal korábban Isza al-Hamadi, a médiaügyekért felelős bahreini miniszter számolt be. Azt mondta: megszakítják diplomáciai kapcsolatait az Iráni Iszlám Köztársasággal és utasították a diplomáciai képviselet személyzetét, hogy hagyják el a királyság területét 48 órán belül.

A bahreini szunnita királyság szerint a négy éve belpolitikai viszályt okozó, több politikai szabadságot követelő bahreini síitákat Irán támogatja.

Tavaly októberben Bahrein hazahívta iráni nagykövetét, és utasította az iráni nagykövetség ügyvivőjét a királyság 72 órán belüli elhagyására az ország belügyeibe való "folyamatos iráni beavatkozás" miatt. A bahreini külügyminisztérium akkori közleménye szerint az "iráni beavatkozás" alatt azt értik, hogy Teherán támogatja a terrorizmust az országban, félrevezető médiakampányaival erőszakra uszít, és fegyverekkel, robbanószerekkel, kiképzéssel támogatja a királyságban tevékenykedő milíciákat.

Közben hétfőn az Egyesült Arab Emírségek állami hírügynöksége azt jelentette, hogy az ország diplomáciai kapcsolatait gazdasági kapcsolatokra korlátozzák Iránnal. Az emírségek külügyminisztériuma pedig közölte, hogy visszahívták teheráni nagykövetüket. A döntést szintén Iránnak a Perzsa-öböl arab államainak belügyeibe történő folyamatos beavatkozásával indokolták.

Irán és Szaúd-Arábia viszonya azután romlott meg, hogy Szaúd-Arábiában szombaton terrorizmus vádjával több másik emberrel együtt kivégeztek egy síita főpapot. Irán, Libanon és Irak síita vallási és politikai vezetői bosszúval fenyegetőznek emiatt. Feldühödött tüntetők szombat éjjel megtámadták a szunnita királyság teheráni nagykövetségét és egyik konzulátusát az északkelet-iráni Meshedben.

Kapcsolódók

Kimaradt?