Vallásháború közeleg egy kivégzés miatt a Közel-Keleten

Komoly diplomáciai konfliktus alakult ki Irán és Szaúd-Arábia között amiatt, hogy a szaúdi kormány kivégzett egy ismert síita papot. A kivégzés miatt megrohamozták a Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségét, de az ENSZ és USA is beszólt a sivatagi királyságnak.

Keményen megfenyegette vasárnap Szaúd-Arábiát egy ismert pap kivégzése miatt Irán legfőbb vallási vezetője. Ali Khamenei ajatollah - a BBC szerint - úgy fogalmazott, hogy a szaúdi királyságnak „isteni bosszúval” kell szembenéznie. Ali Khamenei a kivégzett főpapot mártírnak nevezte, aki békés tevékenységet folytatott.

A kivégzés miatt felháborodott tüntetők szombat este megrohamozták Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségét. A tüntetők bejutottak az épületbe, egy részét fel is gyújtották, mielőtt a rendőrség visszafoglalta volna a nagykövetséget.

A teheráni ügyész szerint negyven embert vettek őrizetbe vasárnap a hatóságok. Az iráni külügyminisztérium szombaton nyugalomra intette a tüntetőket, felszólította őket, ne tegyenek kárt a diplomáciai képviseletben.

Az arab tavasz vezére volt

A diplomáciai konfliktust az váltotta ki, hogy a szaúdi hatóságok szombaton terrorizmus vádjával kivégeztek 47 embert, köztük Nimr al-Nimr főpapot. Az 56 éves Nimr volt a vezetője a kormányellenes tüntetéseknek, amelyek az arab tavasz nyomán robbantak ki; a férfit 2012-ben tartóztatták le.

Irán szerint a síita pap csak a szaúdi szunnita rezsim ellenzéke volt. Az iráni ajatollah Twitter bejegyzésében azt írta: a kivégzett tudós nem ösztönözte az embereket arra, hogy fegyveres mozgalmakban vegyenek részt.

A síita Irán a szunnita Szaúd-Arábia legfőbb politikai-vallási riválisa Közel-Keleten. A két ország rendszerint a szemben álló feleket támogatja a térségbeli konfliktusokban, Szíriában és Jemenben is ellenkező oldalon állnak. A főpap kivégzése várhatóan tovább szítja a feszültséget a két ország között.

Az iráni külügyminisztérium azt közölte, a szaúdi királyságnak nagy árat kell fizetnie a történtek miatt. Az utcát, ahol a szaúdi nagykövetség fekszik, már át is nevezték Seikh Nimr al-Nimr utcává. Nemcsak Teheránban voltak tüntetések, hanem Szaúd-Arábia síiták lakta keleti részein is.  Közben Szaúd-Arábia behívatta az iráni nagykövetet, és arra panaszkodott, hogy Irán beavatkozik a belügyeibe.

Megszólalt az ENSZ is

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár „mély megdöbbenéssel” beszélt a szaúdi kivégzésekről. A közleménye szerint a főpapot és a többi rabot úgy ítélték el, hogy komoly aggodalmak merültek fel a vádakat, illetve az eljárás tisztességességét illetően. Az ENSZ-főtitkár korábban is felszólalt al-Nimr ügyében a szaúdi hatóságoknál, és a halálos ítélet enyhítését kérte.  Az Egyesült Államok is felszólította Szaúd-Arábiát, hogy tartsa tiszteletben az emberi jogokat.

Nimr al-Nimr volt az egyik legfontosabb kritikusa a szaúdi szunnita királyi családnak. Az elmúlt évtizedben többször is őrizetbe vette és megverte a szaúdi titkos rendőrség. Még 2008-ban találkozott amerikai tisztviselőkkel; Wikileaks-táviratokból az derült ki, hogy az Amerika-ellenes nyilatkozatoktól igyekezett elhatárolódni.

A most kivégzett 47 ember közül többeket a szaúdi hatóságok azzal vádoltak, hogy kapcsolatban álltak az al-Kaidával. Szaúd-Arábia tavaly 150 kivégzést hajtott végre, ez kiemelkedően magasnak számít.

Kapcsolódók

Kimaradt?