FRISSÍTVE – Ausztria mindaddig fenntartja vétóját, amíg nem változnak meg gyökeresen a dolgok

Az Európai Unió tagállamai külügyminisztereinek hétfői brüsszeli ülését megelőzően Bogdan Aurescu román külügyi tárcavezető kijelentette, hogy bár nem szerepel a napirenden, de szóba hozza Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának kérdését. A külügyminiszterek tanácskozásának egyébként az orosz–ukrán háború a fő témája, és a bejelentés szerint online csatlakozik a tárgyaláshoz Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is.

Bogdan Aurescu a hétfői megbeszélés előtt közölte, szándékában áll felhozni a schengeni bővítés támáját és megvitatni a helyzetet EU-s hivatali kollégáival, még akkor is, ha eznem szerepel a tanácskozás napirendjén. „Folytatjuk az egyeztetéseket, mert nagyon fontos, hogy európai partnereink figyelmében tartsuk a témát” – fogalmazott a román diplomácia vezetője.

Fotó: Agerpres

Amíg az EU-s országok diplomáciai vezetői Brüsszelben tanácskoznak, a Románia schengeni csatlakozása ellen szavazó Ausztria kancellárja, Karl Nehammer Bulgáriában tartózkodik, és vele tartott Gerhard Karner balügyminiszter is, hogy Rumen Radev bolgár elnökkel közösen ellenőrizzék a határvédelmet a bolgár–török határszakaszon. Ám mielőtt déli szomszédunkba utazott volna, Nehammer világos üzenetet fogalmazott meg: mindaddig, amíg a „schengeni térség nem működik megfelelően”, Ausztria a bővítés ellen foglal állást.

„Mindaddig, amíg a schengeni térség nem működik, és például Németország határellenőrzést vezetett be az Ausztriával közös határszakaszon, mint ahogy számos más EU-s ország is cselekedett, nem bővíthetjük az övezetet. Ausztria vétója addig érvényben marad, ameddig a jelenlegi állapotok gyökeresen meg nem változnak” – fogalmazott Karl Nehammer. Ugyanakkor „Bulgária és Románia teljes körű támogatását” és konkrét intézkedéseket kért az Európai Bizottságtól a külső határvédelem megerősítése érdekében.

„Bulgáriának olyan erős határvédelmet kell kiépítenie, mint például Görögországnak. Az ehhez szükséges forrásokat az uniós költségvetésből kell biztosítani. Még nagyobb nyomást kell gyakorolnunk az illegális bevándorlás fékezésére, nemcsak Ausztriában, hanem egész Európában” – tette hozzá a bécsi kormányfő. Az osztrák kancellár és belügyminisztere azt is kifogásolta, hogy Bulgária magára van utalva a Törökországgal közös, mintegy 240 km hosszú külső uniós határszakasz védelmében.

Fotó: Adobe Stock

Az Európai Bizottság eddig elutasította, hogy falakra, kerítésekre és szögesdrótokra adjon forrásokat, és csak a határ menti infrastruktúrát akarja támogatni. Decemberben a Bizottság azt mondta, hogy Bulgária saját hatáskörben döntse el, milyen eszközökkel védi meg a határait. Az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex jelenleg felszerelésekkel és 137 alkalmazottal képviselteti magát Bulgáriában – írja az APA hírügynökség, amit a Hotnews román hírportál idézett.

Mint ismert, tavaly decemberben Ausztria és Hollandia megakadályozta Bulgária és Románia schengeni csatlakozását. Mindkét ország ellenzi Bulgária csatlakozását, míg Románia esetében csak Ausztria fejezte ki ellenvéleményét. A kérdésben való megállapodáshoz a tagországok egyhangúságára van szükség.

Olasz és belga hivatali kollégájával tárgyalt a külügyminiszter

Bogdan Aurescu megköszönte Antonio Tajani olasz külügyminiszternek, hogy Olaszország „határozottan és folyamatosan támogatja Románia schengeni csatlakozását” – derül ki a külügyi tárca közleményéből.

A román miniszter hangsúlyozta, hogy „konstruktív megoldást kell találni a helyzet megoldására, mivel a román állampolgárok teljes mértékben jogosultak a schengeni tagságból eredő jogokra”.

A tájékoztatás szerint Antonio Tajani miniszter megismételte, hogy Olaszország határozottan és aktívan támogatja Románia csatlakozását a schengeni térséghez, és ígéretet tett, hogy „részt fog venni a kérdés megoldásában”.

Bogdan Aurescu belga hivatali kollégájának, Hadja Lahbibnak is köszönetet mondott, amiért Belgium támogatja Románia schengeni csatlakozását. A román diplomácia vezetője tájékoztatta belga kollégáját arról, hogy Románia milyen eredményeket ért el az Ausztriával, a többi tagállammal és az Európai Bizottsággal folytatott párbeszéd során.

A belga külügyminiszter megerősített, hogy „a dosszié sikeres lezárása érdekében Belgium határozottan támogatja Románia schengeni térséghez való csatlakozását, többek között az Ausztriával és a többi európai partnerrel folytatott megbeszélések alkalmával is.”

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?