Eugen Tomac: az osztrák kancellár elutasított minden racionális érvet

Karl Nehammer osztrák kancellár „elutasított minden racionális érvet” Románia schengeni csatlakozásával kapcsolatban – ezt a következtetést vonta le Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) európai parlamenti képviselője az Európai Néppárt (EPP) szerdai bécsi ülése után.

„Ez volt az egyik legfeszültebb politikai gyűlés, amelyen valaha részt vettem. Sajnos ez az ember minden racionális érvet elutasított. Elutasított mindent, amit az Európai Bizottság javasolt, cáfolt minden jelentést és statisztikát. Egész egyszerűen abszurd döntést hozott. Elfogadhatatlan módon, egyszerűen csak meg akarja alázni Romániát” – írta a néppárti képviselő szerda este a Facebookra.Eugen Tomac az EP-ben | Fotó: a politikus Facebook-oldala

Beszámolója szerint az osztrák kancellár „makacsul ragaszkodik a nevetséges érvekhez”. „Ma egyenesen megmondtam neki: nagyon közel áll ahhoz, hogy ő legyen az, aki megsemmisíti mindazt a szimpátiát, amelyet a románok az évek során tápláltak Ausztriával szemben, egy olyan országgal szemben, amelyre nagy bizalommal tekintettünk. Románia előbb-utóbb úgyis csatlakozik a schengeni térséghez, de ezt a meg nem érdemelt pofont a több mint húszmillió román állampolgár nem fogja egykönnyen elfelejteni” – olvasható Tomac bejegyzésében.

Az Európai Néppárt migrációval foglalkozó szerdai találkozóján több romániai EP-képviselő is részt vett. A Bécsben tartott gyűlésen ott volt Manfred Weber, az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője és Karl Nehammer osztrák kancellár is. A találkozón Románia schengeni csatlakozásának kérdéséről is vitatkoztak.

Karl Nehammer azt mondta a találkozó utáni sajtótájékoztatón, hogy a Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozásáról szóló vita nem politikai, hanem biztonsági kérdés. „Nem hiszem, hogy Brüsszelben megfelelően meghallgattak minket, de Ausztriának több mint százezer migráns helyzetét kell kezelnie, akik közül 75 ezret soha nem regisztráltak. Tehát ezrével lépik át az emberek a határokat. Senki sem tudja, honnan jönnek, hogy van-e fegyverük vagy sem, hogy kábítószer- vagy emberkereskedők-e. Ez tehát valódi biztonsági probléma, és ezért gondolkodik így Ausztria a schengeni térségről” – mondta Nehammer a konferenciáról készült felvétel szerint, amely megtalálható az Európai Néppárt YouTube-csatornáján.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Románia és Bulgária nem tagja a schengeni térségnek, de ez nem annyira politikai téma, mint inkább biztonsági kérdés. A tét a polgáraink biztonsága. Több mint 75 000 ember lépte át az Európai Unió határait regisztráció nélkül. Ez egy biztonsági kérdés. Nem söpörhetjük a szőnyeg alá, beszélnünk kell róla” – mondta az osztrák kancellár.

Az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Minisztereinek Tanácsa csütörtökön dönt Románia, Bulgária és Horvtország schengeni csatlakozásáról.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?