Mureşan: nem fogadjuk el, hogy Románia az osztrák belpolitikai problémák járulékos áldozatává váljon

Az Európai Néppárt (EPP) romániai EP-képviselői támogatni fognak minden olyan európai megoldást a migrációs válságra, amelyik segít Ausztriának, de azt nem fogadják el, hogy Románia az osztrák belpolitikai problémák járulékos áldozatává váljon – nyilatkozta szerdán az Agerpresnek Siegfried Mureşan európai parlamenti képviselő, az EPP alelnöke.

A politikus más romániai EP-képviselőkkel együtt a szerdától péntekig tartó bécsi néppárti csúcstalálkozón vesz részt. A tanácskozáson jelen lesz Karl Nehammer osztrák kancellár, illetve Eduard Heger szlovák és Andrej Plenković horvát miniszterelnök.

Fotó: a politikus Facebook-oldala

Siegfried Mureşan elmondta, hogy a schengeni térség bővítése a csúcstalálkozó napirendjén lesz, és a romániai küldöttség tagjai tárgyalni fognak erről az osztrák külügyminiszterrel és a kancellárral is. „El fogjuk ismételni nekik, hogy Románia teljesítette az összes feltételt, csatlakozásunk az EU egészének érdeke. Meg fogjuk hallgatni a kívánságaikat és a fenntartásaikat okozó esetleges kifogásaikat is” – jelentette ki az EP-képviselő.

Kifejtette, hogy Romániának semmi köze az Ausztria által felvetett migrációs problémákhoz. „Éppen ezért támogatni fogunk minden olyan európai megoldást a migrációs válságra, amelyik segít Ausztriának, de nagyon világosan és határozottan ki fogjuk mondani: nem fogadjuk el, hogy Románia az osztrák belpolitikai problémák járulékos áldozatává váljon. Néppárti kollégáink az elmúlt hetekben egységesen kiálltak mellettünk, és meggyőződésem, hogy az EPP egységesen ki fog állni Románia mellett, és együtt megpróbáljuk meggyőzni a Románia felvételét ellenző egyetlen államot, hogy támogassa a schengeni csatlakozásunkat” – nyilatkozta a politikus.

Siegfried Mureşan azt is elmondta: szerinte az a tény, hogy Romániának sikerült meggyőznie „számtalan tagállamot az elmúlt hónapokban”, reményt ad arra, hogy ez sikerülni fog Ausztriával is, ha Bukarest az összes politikai és diplomáciai eszközét felhasználja ezekben a napokban. Hozzátette: Románia helyesen járt el, amikor ragaszkodott ahhoz, hogy a kérdés a belügyminiszterek tanácsának csütörtöki ülésén napirendre kerüljön.

„Célunk, hogy holnap pozitív döntés szülessen, az EU Tanácsa arra a következtetésre jusson, hogy Románia mielőbb csatlakozhat a schengeni térséghez” – jelentette ki.

Románia schengeni csatlakozása szerepel a Bel- és Igazságügyi Tanács csütörtöki ülésének végleges napirendjén. Nicolae Ciucă kormányfő szerdán kijelentette, hogy szavazni is fog erről a testület.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?