Belügyminiszter: Románia nem tehető felelőssé Ausztria migrációs problémáiért

Nem lehet Romániát hibáztatni azokért a migrációs problémákért, amelyekkel Ausztria küzd – jelentette ki kedden Lucian Bode belügyminiszter.

Lucian Bode szerint a román határőrök feltartóztatják az illegális bevándorlókat | Fotó: politiadefrontiera.ro„Országunkat semmiképpen sem lehet méltatlanul és indokolatlanul megbüntetni ezért a helyzetért. A migránshullám nem Románián keresztül érkezik, és nem Románia generálja ezt az áramlást. Románia kétségtelenül teljesíti a schengeni térséghez való csatlakozás valamennyi technikai feltételét. A Romániát értékelő két küldöttség jelentése pozitív volt, és a munkacsoportok megvitatták azokat, többek között Ausztria képviselőinek részvételével” – írta Bode a Facebookra.

A belügyminiszter azt is leszögezte, hogy legutóbbi találkozásukon emlékeztette Gerhard Karner osztrák hivatali kollégáját, hogy a 2022 februárjában lezajlott megbeszélésen határozottan támogatta Románia schengeni csatlakozását.

„Határozottan kitartok amellett, hogy Románia készen áll a schengeni térséghez való csatlakozásra, amit jogosan megérdemel. Csatlakozásunk senkire nézve nem jelent veszélyt, sőt a térség megerősítését szolgálja. A schengeni övezet működése mindenekelőtt attól függ, hogy a tagállamok hajlandóak-e hatékonyan és szolidárisan együtt dolgozni és együttműködni” – hangsúlyozta Bode.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?